Austrija puna ilegalaca

Nakon što se pre nekoliko dana dogodila masovna tuča u izbegličkom kampu Trajskirhen pokraj Beča, u kojoj je život izgubila jedna osoba, pokrenuta je diskusija o azilantima.
Naime, do tuče je došlo između izbeglica iz čečenije i Moldavije, a ispostavilo se da je razlog obračun kriminalnih bandi. S tim u vezi opština Trajskirhen zatražila je zatvaranje kampa, koji već punih 47 godina prima izbeglice iz čitavog sveta, a bio je otvoren prevashodno za prijem izbeglica iz Mađarske tokom 50-ih godina.

Zahtev Trajskirhena odbio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Ernst Štraser, koji je rekao da je pojačano obezbeđenje u izbegličkom kampu.
Inače, prema informacijama sektora za strance, odnosno policije za strance, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, upozorava se da stranci kojima se odbije zahtev za dobijanje azila često „nestaju“ u Austriji.

Neki odlaze dobrovoljno

Treba dodati da su policija i vojska prošle godine uhvatile 48.436 ilegalaca, od kojih je 23.280 odmah na granici zaustavljeno i vraćeno, a 4.734 proterano naknadno.
Ovi poslednji se nalaze u brojci o proterivanju, koju je naveo Viderman.
Takođe, treba dodati da je 2.791 migranata dobrovoljno napustilo zemlju, a 1.271 obećalo je odlazak iz Austrije, ali je nekud nestalo.

– Gotovo je svejedno koji će se odgovor dati na molbu za dobijanje azila, jer podnosioci ostaju u zemlji i ilegalno. Takođe, i ako bivaju kasnije uhvaćeni, jer nemaju boravišne papire, njima se izriče zabrana boravka koja nema efekata, jer svega 10 do 15 odsto uspevamo da vratimo u njihovu zemlju porekla – ističe jedan službenik policije za strance.
U izjavi bečkom dnevniku „Prese“ neimenovani službenik Ministarstva unutrašnjih poslova naglasio je da se zbog toga ne može proceniti broj stranaca koji se ilegalno nalaze u Austriji.

On je, kao primer, naveo 2002. godinu, kada je za 210 osoba iz Afrike izrečena zabrana boravka, a samo 14 je proterano. Kod Kineza je 18 lica dobilo zabranu boravka, a samo dvoje je proterano.
Šef policije za strance Peter Viderman potvrdio je da postoje problemi kod osoba iz Afrike i Kine. Međutim, on tvrdi da se kod „drugih“ proterivanje sprovodi uspešno.

„Meka“ za azilante

Prema austrijskim zvaničnim podacima, prošle godine zahtev za dobijanje azila u Austriji podnelo je 39.354 stranaca. Još pre deset godina azil u Austriji tražilo je oko 4.700 lica, a od tada taj broj stalno raste, i 2001. povećan je za gotovo deset puta, jer je tada zahtev podnelo 30.127 stranaca.
Do kraja juna ove godine u Austriji je 14.781 stranac zatražio azil, što je manje nego u istom periodu prošle godine i signalizira lagano opadanje molbi.

Prema njegovim rečima tokom 2002. godine je policija za strance proterala 6.842 stranaca, a 4.285 zahteva za dobijanje azila je odbijeno.
Austrija očekuje, na ovom polju poboljšanje situacije, od zajedničkih mera EU, pre svega umrežavanja i razmenu podataka.
Inače prema statističkim podacima EU Austrija se nalazi na prvom mestu zemalja destinacije azilanata. Prema tim podacima, u Austriji se podnosi 4,6 zahteva za dobijanje azila na 1.000 stanovnika.
U Nemačkoj svega je 0,9 zahteva na 1.000 stanovnika, dok su samo Irska i Švedska iznad te brojke.