Sedmi medijski susret dijaspore i Srba u regionu

Vlada Srbije je beskompromisna u zaštiti nacionalnih interesa i u tom procesu je od nemerljivog značaja podrška sunarodnika u inostranstvu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar Dačić je na Sedmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu, kao primer za to naveo kampanju „NOKOSOVOUNESCO“, koja je vođena tokom pokušaja Prištine da se učlani u tu organizaciju. On je dodao da zaštita prava i interesa svojih državljana u inostranstvu i unapređenje odnosa dijaspore i matice predstavlja ne samo ustavnu obavezu Srbije, već je i jedan od njenih prioriteta.

Kako je rekao, medijsko delovanje srpskog naroda izvan granica Srbije je od izuzetne važnosti u trenutku kada se svet suočava sa veoma složenom političkom i ekonomskom situacijom i kompleksnim bezbednosnim izazovima.

Dačić je ukazao da je od najveće važnosti da svi akteri u međunarodnoj areni prepoznaju napore koje ulaže Vlada Srbije za očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, poštovanje evropskih vrednosti i unapređenje regionalne saradnje. On je istakao da pripadnici dijaspore i srpskog naroda u regionu, u aktuelnom političkom trenutku predstavljaju nezamenjivi kanal komunikacije prema stranoj javnosti.

Ovo se posebno odnosi na zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić i dodao je Vlada u tom procesu konstruktivna u dijalogu, ali i beskompromisna u zaštiti nacionalnih interesa.

Dačić je naveo da je očuvanje srpskog jezika i nacionalnog identiteta od izuzetnog značaja, napominjući da to ministarstvo putem konkursa za sufinansiranje projekata doprinosi očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i jačanju veza matične države i Srba u rasejanju.

Državni sekretar za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović podsetio je da UNS već sedam godina u saradnji sa Upravom za dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova realizuje medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu, te da je u prethodnoj deceniji razvijeno projektno sufinansiranje medija Srba iz regiona.

„To iskustvo nam je pomoglo da poslednjih godina uvedemo stalnu praksu novinara, medija iz regiona, u našim nacionalnim medijima i to je dalo veoma dobar rezultat“, rekao je Brajović.

U organizaciji Udruženja novinara Srbije, uz projektno sufinansiranje Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova od 2014. godine kroz program prakse novinara srpskih medija i predstavnika srpskih organizacija regiona prošlo je ukupno 19 polaznika, dok je onlajn škola veb novinarstva u dva ciklusa (2014. i 2016.) imala ukupno 25 polaznika iz dijaspore.

Državni sekretar Brajović je kazao da će toj oblasti biti posvećena puna pažnja i u novoj medijskoj strategiji od 2017. do 2021. godine koju radi Ministarstvo kulture i informisanja.

Prema njegovim rečima, 1. februara trebalo bi da se raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija u regionu, dodajući da je ove godine za to bilo opredeljeno 20 miliona dinara, a prethodne godine 18 miliona dinara.

„Trudiću se da se taj trend povećanja nastavlja“, rekao je Brajović.

Sedma konferencija bila je posvećena jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju, očuvanju jezika i pisma, i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Podška iz matice – jezik i pismo

U prvom panelu učestvovao je Dragan Hamović, specijalni savetnik ministra kulture i informisanja, koji je prisutnima predstavio akciju „Negujmo srpski jezik“. Milada Popović, glavna i odgovorna urednica Prvog programa radija Radio-televizije Vojvodina govorila je o radijskom i televizijskom programu za Srbe u regionu i dijaspori, dok je Jelena Petković, novinarka Frankfurtskix vesti predstavila projekat „Učimo ćirilicu“.

Jačanje onlajn kapaciteta medija organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu

U okviru panela o jačanju onlajn kapaciteta učestvovali su Nikolina Milatović Popović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koja je predstavila dosadašnje delovanje u oblasti podrške medijskim aktivnostima udruženja i organizacija dijaspore i Srba iz regiona, dok su predavači u Školi veb novinarstva UNS-a, Pavle Zlatić, urednik portala B92 i Veroljub Zmijanac, osnivač onlajn zajednice i sajta trcanje.rs govorili o ovogodišnjoj Analizi veb prisustva medija, organizacija i udruženja Srba u regionu sa preporukama za dalje unapređenje njihovog delovanja na internetu.

Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanima bilo je omogućeno da predstave svoje medijske projekte namenjene dijaspori i Srbima u regionu.

U nastavku panela govorili su Diana Kondić Đurić, Srpske nedeljne novine i Kulturni i dokumentacioni centar Srba, Mađarska, Saša Pešić, svisrbiuparizu.com, Francuska, Žarko Nikolić, srbtel.mk, Makedonija, Đorđe Brujuć, srpskenovinecg.com, Crna Gora, Dragan Krošnjar, Krajiški kulturni centar „Sveti Sava“ Republika Srpska BiH, Predrag Karasović, Teslina naučna fondacija, SAD, Ivan Zeljković, nasbiro.com , UAE

U okviru Konferencije Veroljub Zmijanac je održao radionicu na temu „Upotreba Fejsbuka – kako da organizacije i udruženja iskoriste ovu društvenu mrežu za afirmaciju i aktivaciju“.