Deca se družila sa slikarima u Sremskim Lazama

Zajedno sa slikarima vreme su provodila i deca iz tamošnje osnovne škole koja su crtala i igrala se u porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice. Ovo je prvo okupljanje slikara u Sremskim Lazama s ciljem da se oživi kulturni život u ovom selu.

– O organizaciji ove likovne kolonije razgovarali smo još prošle godine, a ideju za njeno održavanje dobili smo od nastavnice u ovdašnjoj školi Miroslave Lončarević. Mi već održavamo letnju školu kaligrafije, a ovo je, na neki način, proširenje našeg delovanja. Veoma sam zadovoljna što je ovo okupljanje bilo uspešno i jako sam zahvalna svim našim slikarima što su se odazvali, kao i deci koja su ovo druženje sa njima oduševljeno prihvatila. Planiramo da ovo održavamo svake godine i da to podignemo i na međunarodni nivo kako bi ovde okupili što veći broj slikara na način kako to već rade u Borovu, Dardi, Vukovaru i u nekim drugim mestima u našoj okolini. I odaziv dece je bio veoma dobar i imamo zaista dobrih i zanimljivih radova – kaže Nikolina Dokić iz Zajedničkog veća opština.

U organizaciji likovne kolonije učestvovalo je i Veće srpske nacionalne manjine opštine Stari Jankovci.

– Drago nam je što smo uspeli da okupimo ovoliki broj dece. Ona se raduju i vole što su došla da sa pravim slikarima i umetnicima provedu vreme crtajući i učeći od njih. Nadamo se da ćemo uspeti da ovu manifestaciju održavamo svake godine. Imamo volju i želju da to ostvarimo – kaže Aleksandra Simić iz Veća srpske nacionalne manjine opštine Stari Jankovci.

Pošto je Dom kulture u Sremskim Lazama u fazi obnove deca i slikari prostor za održavanje likovne kolonije dobili su prostorijama Parohijskog doma pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskim Lazama, a odmor od slikanja deca su iskoristila da se igraju u crkvenoj porti.

Neke od njih upitali smo za utiske, a oni su stidljivo odgovarali na naša pitanja. Sudeći po onome što smo videli među njima se kriju i pravi likovni talenti.

U Laze je došao i Mile Knežević iz Karlovca koga smo zatekli kako dovršava svoj rad. Kao bivšem likovnom pedagogu koji je 40 godina predavao likovni u školi druženje sa decom njemu nije strano.

– Obišao sam slikajući skoro celu Hrvatsku, a bio sam i na ovom području u Vukovaru, Dardi i Belom Manastiru. Ova istočnija strana mi je malo manje poznata jer sam ovde prvi put. Bio sam na preko 600 likovnih kolonija i uvek sam iznova oduševljen sadržajem i lepotom ovakvih druženja. To nije nikakvo čudo jer uvek kada nastaje nešto novo čovek oseća radost i zadovoljstvo jer stvaranje je veoma human čin. Na kolonije me privlači i druženje i lepota prikaza raznih sadržaja. Na primer, nekome je livada nešto obično, ali ja je vidim drugim očima i na platnu ona postaje i drugačija i zanimljivija nego što je u prirodi – objašnjava slikar svoje motive da uvek iznova pred sobom raširi slikarsko platno.

Sav potreban materijal i alat za slikanje, platna, kistove, boje, olovke, papir i ostalo, obezbedilo je Zajedničko veće opština, a volje i želje za stvaranjem nije nedostajalo, ni kod dece ni kod odraslih.

The post Deca se družila sa slikarima u Sremskim Lazama appeared first on srbi hr.

Original Article