3. Хуманитарна акција за Народне кухиње на Косову и Метохији

Срби из Италије трећу годину за редом организују акцију прикупљања помоћи за свој народ на Косову и Метохији.

Пројекат „Пасуљ“, трећи у низу, имао је за циљ прикупљање средстава која смо наменили Народним кухињама Косова и Метохије. Прве године је то било брашно, следеће уље и сад пасуљ. Ове године учествовала су 3 удружења: LOVE ONLUS, ХО Корени и Савез Срба у Италији. Акција је почела у децембру а информације о акцији донатори су могли да нађу на интернет страници организатора, као и упуство за уплату прилога, а новац се прикупљао и испред православне цркве у Вићенци, Парохије Светог Луке.

По традицији од 10. до 14. марта 2018. Косово и Метохију посетили су представници поменутих организација, Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији, Дејан Кусало делегат за хуманитарне акције у Савезу и председник новоосноване Хуманитарне организације Корени, као и представници италијанске хуманитарне организације „Love“ Фабио Франћескини и Еторе Беђато. Поред уручивања помоћи, обишли су наш народ, имали су прилику да се виде и са докторком Соњом Ракочевић и обиђу амбуланту „Радосно Срце“ у порти манастира Грачаница. Такође су се срели и са Његовим Преосвештенством Епископом Теодосијем.

Укупна сума новца од 5.059,10€ уплаћена је на рачун Епархије рашко-призренске, за потребе народних кухиња. Целокупан износ искоришћен је за куповину 1772кг пасуља и 1740кг конзервиране бораније, намирница које су у овом тренутку биле најпотребније народним кухињама.

Искрено се захваљујемо свима који су учествовали у овој акцији и помогли њено организовање и реализовање.

Дејан Кусало, делегат за хуманитарне акције у Савезу Срба у Италији

Чланак на сајту Народних кухиња Косова и Метохије

Како је протекла хуманитарна акција


Original Article