У Грацу одржано вече посвећено Андрићу „Иво Андрић – живот и дјело“

У-Грацу-одржано-вече-посвећено-Андрићу-„Иво-Андрић-–-живот-и-дјело“
У Грацу одржано вече посвећено Андрићу „Иво Андрић – живот и дјело“

У Грацу одржано вече посвећено Андрићу „Иво Андрић – живот и дјело“

Догађај „Иво Андрић – живот и дјело“ у организацији Савеза Срба у Штајерској, који је одржан у петак, 5. априла 2024. године, напунио је салу Карл Франценс универзитета у Грацу а повод је била стогодишњица одбране доктората Иве Андрића. Горан Јовић, председник Савеза Срба у Штајерској, је навео и неколико битних чињеница о дугорочним плановима Савеза као и важност оваквих догађаја за заједницу у Грацу а и шире.

„Имамо обавезу да наставимо да читамо, истражујемо и преносимо будућим генерацијама дела Иве Андрића, али и свих оних који су својим пером допринели богатству наше културе.“, истакнуто је у свом говору.

Битно је и навести удружења која су помогла у организацији овог дивног догађаја а то
су: Српско просветно и културно друштво „Просвјета-Аустрија“ – огранак Штајерска, КУД „Свети Сава“ из Граца, КЕРБ (Културна баштина интегритет и интеграција), Српски спортски клуб „Обилић“ из Граца, Х.О. „Срби за Србе“ – Аустрија, КСД Божури и Црквени хор храма Светих Ћирила и Методија Грац.

Гђица Анастасија Јунгић је одржала предивно предавање о Андрићевом животу.
Професор емеритус Бранко Тошовић, је као и увек, одржао изузетно предавање на тему „Грац о Андрићу, Андрић о Грацу“ као и о мање познатим стварима из Андрићевог живота. Проф. Дрaгана Хајгли, наставница Просвјетине школе српког језика у Грацу, говорила је о значају Андрићевог стваралаштва за књижевност југоисточне Европе и Аустрије.

Господин Томас Хорст Алић (Тhomas Horst Alić), члан градског Већа, је био одушевљен организацијом и енергијом овог догађаја и пренео нам је поздраве градоначелнице, гђе Елке Кар (Elke Kahr).

Као и што је сасвим у његовој природи, глумачки геније Тихомир Станић је бриљирао
извођењем монодраме „На Дрини ћуприја“.

Програм је двојезично водила др Ирина Карамарковић, преседавајућа у Саветодавном већу за странце у Грацу.

Протекли догађај „Иво Андрић – Живот и дјело“, један је од догађаја у низу пројекта под називом „Српско-аустријски мостови“. Велика подршка за тај пројекат је дошла од
аустријских и српских институција.

Ови путем се захваљујемо на подршци Канцеларији за образовање и интеграцију града
Граца, Саветодавном већу за странце у Грацу, Влади покрајине Штајерске и
Министарству спољних послова Републике Србије.Упућујемо и велику захвалност Радио-телевизији Србије на уступљеном видео материјалу, као и др Маји Радонић и гђи Биљани Ђорђевић Мироњи из Задужбине
Иве Андрића из Београда на смерницама везаним за програм.

Савез Срба у Штајерској

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Detaljnije