Србија на вези, РТС Свет, 22.10

Србија-на-вези,-РТС-Свет,-22.10
Србија на вези, РТС Свет, 22.10

четвртак, 23.05.2024,  11:01 -> 12:31

Гости вечерашње емисије су отац Вукман Петровић и Нина Пелеш. Реприза емисије у 02.38 на РТС Свет.

Храм у центру Александровца, посвећен Сабору свих српских светитеља саграђен је добровољним прилозима верника из регије и дијаспоре. У акцију завршетка радова уључили су се и винари из Жупе. Одмакло се и са изградњом парохијског дома, а уређењем порте у склопу које је и Музеј виноградарства и винарства добиће се јединствен верски и туристички комплекс. О изградњи највеће сакралне грађевине у Жупи, разговарамо са протојерејем Вукманом Петровићем, старешином храма.

Као и сваке године 9. маја у Берлину је обележен Дан победе над фашизмом. У Трептовском парку, у оквиру монументалног комплекса, окупили су се бројни посетиоци и потомци ослободилаца. Због ратних дешавања у Украјини биле су појачане мере безбедности, а уведена су и нека нова правила, као што је забрана истицање застава. Ипак једна тробојка се завијорила! Више о томе у прилогу колеге Бранислава Ђорђевића.

У Галерији „Јован Поповић“ у Опову сваке године излажу наши уметници који живе у иностранству. Овога маја излагала је Нина Пелеш, која је рођена у Београду, а ствара у Лондону. Са Нином разговарамо о њеном живот у енглеској престоници, раду у школи и арт терапијама које спроводи са наркоманима и алкохоличарима.

„Камионџијска бајка“ нова је представа Српског драмског позоришта из Чикага. Као инспирација аутору представе послужили су бројни пријатељи и познаници из Србије и региона, који се у САД баве транспортом. Са премијере извештава Александар Жигић.

Уредници: Драгана Живојновић и Душан Жарковић.

Реализација: Ернестина Глигоријевић.

Detaljnije