Свечани концерт „Свесрпски дечји сабор“ одржан у ДКЦБ

Свечани-концерт-„Свесрпски-дечји-сабор“-одржан-у-ДКЦБ
Свечани концерт „Свесрпски дечји сабор“ одржан у ДКЦБ

петак, 24.05.2024,  14:41 -> 14:49

Извор: Танјуг

Свечани концерт „Свесрпски дечји сабор“ одржан у ДКЦБ

Свечани концерт „Свесрпски дечји сабор“ под покровитељством председника Александра Вучића, одржан је данас у Дечјем културном центру.

Догађају су присуствовали министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски и министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић.

Након свечаног отварања приредбе из химну „Боже правде“ министарка Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да је Србија једна велика породица и да у њој има места за све оне који воле своју отаџбину и који чувају своју традицију, културу и обичаје.

„Где год будете били у читавом свету, препознаћете се по језику, по знамењима, по ономе што је део нашег идентитета, наше културе. Препознаћете се по ношњи, по писмени, по песми, зато желим да сви ви, са различитих страна света сваке године и сваком лепом приликом окупљате овде у нашој престоници“, рекла је Ђурђевић Стаменковски и додала да је Србија поносна земља која има народ великог срца и да ће свакоме пружити добродошлицу.

Министар Ђорђе Милићевић позвао је данас децу српског порекла из региона и дијаспоре да буду јединствени и да никада не забораве свој национални идентитет, своје националне симболе, химну, српски језик, ћирилично писмо, историју и културу.

„Србија је ваша кућа, ви сте овде своји на своме. Где год живели у свету, никад не заборавите оно што окупља све нас, а то је Србија“, рекао је Милићевић.

„Кад у свету завршите ваше школе и факултете, вратите се у своју отаџбину и примените то стечено знање и искуство у својој земљи и са својим народом“, додао је Милићевић.

Ова манифестација одржава се у оквиру пројекта „Свесрпски сабор Србије“ и има циљ успостављање трајних веза са земљом порекла, развијање осећања припадности и повезивања са вршњацима из Србије.

Учесници из Хрватске, Словеније, Румуније и Немачке су смештени у породицама својих вршњака, ученика основне школе „Старина Новак“ из Београда која је уједно и домаћин овогодишњег програма.

Подршку манифестацији пружила је Народна скупштина Републике Србије и Храм Светог Саве.

Ову иницијативу покренуо је директор ДКЦБ Драган Марић.

Фестивал ће бити употпуњен традиционалним дружењем, забавним и едукативним програмом и трајаће до 26. маја.

Detaljnije