Музичар Стјепко Гут добитник награде „Дарко Краљић“

Музичар-Стјепко-Гут-добитник-награде-„Дарко-Краљић“

петак, 01.03.2024,  11:44 -> 14:17

Извор: Танјуг, РТС

Музичар Стјепко Гут добитник награде „Дарко Краљић“

Удружење композитора Србије (УКС) саопштило је да је награду „Дарко Краљић“ за музичко стваралаштво, односно животно дело у домену популарне музике за 2023. годину добио Стјепко Гут.

Награду је композитору, аранжеру, џез трубачу, диригенту и педагогу Гуту доделила стручна комисија „имајући у виду богатство и висок домет уметничког деловања на домаћој и иностраној музичкој сцени“, истакнуто је у саопштењу.

Стручну комисију награде названу по композитору Краљићу (1920-1998) чине његове колеге Радивоје Радивојевић, Јован Маљоковић, Драгољуб Илић, Жарко Данчуо и Владан Вучковић.

„Гут заслужује пажњу стручне јавности и публике због оригиналног приступа џез музици коју ствара. Интерпретацијом трубе испољава уметничку креативност, док стваралачко надахнуће проналази у компоновању и аранжирању дела“, оцењено је у саопштењу.

Из УКС су нагласили да „доживљавајући музику као универзалан језик, Гут тежи спајању различитих елемената притом не нарушавајући основне карактеристике стилова које користи“.

Уз подсећање да „инспирисаност Гута српском фолклорном традицијом, као композитора и аранжера, датира још од половине 70-тих година“, у одлуци је истакнуто да су његове најпознатије Балкан џез композиције на албумима „Скице са Балкана“ (Sketches of Balkan) и „Афро балканске скице“.

„У складу са идејом остваривања жанровске синтезе, чиме је постигао изузетно вредан уметнички ефекат, најдаље је отишао у „Српској симфонијској џез свити'“, оценио је УКС.

Како је најављено, Гуту ће награда бити уручена на ауторском концерту 17. јуна у Народном позоришту у Београду, где ће бити изведене најпознатије композиције из његовог богатог ауторског опуса.

Емисију „Србија на вези: портрети: Стјепко Гут“ 1. и 2. погледајте овде и овде.

Detaljnije