Милићевић: Стратешки циљ Србије је очување националног идентитета и ван граница

Милићевић:-Стратешки-циљ-Србије-је-очување-националног-идентитета-и-ван-граница
Милићевић: Стратешки циљ Србије је очување националног идентитета и ван граница

среда, 10.04.2024,  16:01 -> 16:13

Извор: Танјуг

Милићевић: Стратешки циљ Србије је очување националног идентитета и ван граница

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас Сремску Митровицу где је градоначелници Светлани Миловановић представио програм Владе за тематске летње кампове за децу српског порекла која живе у расејању и истакао да је један од стратешких циљева Србије очување националног идентитета српског народа који живи ван граница Србије.

Милићевић је истакао да интеграција у државама у којима живе не сме бити на штету српског језика, културе и вере, као и да на томе морамо сви заједно да радимо, саопштио је Кабинет министра без портфеља задуженог за односе са дијаспором.

„Током 2023. године у летњим камповима за младе, које смо организовали на 22 локације широм Србије, боравило је више од 5.000 малишана из дијаспоре. Идеја је била да тим програмом радимо на очувању српског културног, етничког и верског идентитета код младих из расејања, као и да их подстакнемо на повратак у матицу кроз афирмацију и презентацију потенцијала Србије. Да јачамо њихов патриотски дух“, истакао је Милићевић.

Навео је да је у разговору са децом која су учествовала у камповима закључено да су циљ и идеја програма остварени, због чега ће и ове године бити организовани кампови с циљем да постану традиционални.

Милићевић је нагласио да је важно да млади који живе у расејању увек знају да је Србија њихова кућа, да они овде нису гости, већ своји на своме.

„Ми смо један народ где год били и морамо бити јединствени“, истакао је Милићевић.

Захвалио је градоначелници Сремске Митровице на кампу који је претходне године организован у том граду, и пренео веома позитивне утиске малишана који су у њему боравили.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић истакла је да је претходне године 125 малишана из 11 држава учествовало у Еко кампу „Засавица“ где су поред предавања и наставе у природи усавршили знање српског језика, али и обишли културно-историјске споменике у Срему, као и манастире на Фрушкој гори.

Detaljnije