Манифестација „Март, месец српског језика“ први пут и на Сорбони

Манифестација-„Март,-месец-српског-језика“-први-пут-и-на-Сорбони
Манифестација „Март, месец српског језика“ први пут и на Сорбони

Ломпар је рекла да су бројне активности планиране и у другим земљама.

„Имамо нешто од тога и на Московском универзитету. У преговорима смо и са другим колегама, тако да је ове године, у односу на претходне две, наш програм много богатији и што се тиче и простора много шири и обухватнији“, навела је Ломпар.

Она је истакла да ће богат програм и бројне активности бити организовани у 40 општина и градова у земљи и да је циљ манифестације, која се одржава трећи пут, промовисање српског језика и указивање на потребу да сваки појединац зна много више о свом језику како би радио на личном развоју.

„Према томе, није везано само за стручну публику већ и за ширу публику, због чега су сва предавања и програмске активности томе посвећене. Дакле, све се ради на научно популарни начин“, истакла је Ломпар.

У оквиру манифестације, планирано је чак 54 различите активности у земљи, а у Београду ће бити неколико предавања која ће се одржати на Коларцу, као и студентска трибина на којој ће се студентима и средњошколцима показати интересантне ствари везане за српски језик, његову граматику и лексику, навела је она.

„Имамо и четири предавања везана за однос српског језика са другим језицима, турским, руским, француским и немачким, то ће се одржавати на Филолошком факултету четвртком. Са друге стране, једна ће радионица, односно трибина, бити одржана и у музеју Вука и Доситеја, која ће бити везана за игре и играчке код Вука Караџића, што ће бити намењено деци основношколског узраста“, објаснила је Ломпар.

Важност манифестације „Март, месец српског језика“ нагласио је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон који је за Танјуг рекао да се на тај начин наша земља окреће не само дијаспори, већ и свим странцима који су одлучили да уче српски језик.

„За то не постоји израз као што је Франкофонија, али може бити Србофонија. Србофонија је важна, јер представља ширење меке моћи Србије у свету. Морамо да радимо на томе да проширимо наше капацитете широм света, кроз лекторате, кроз допунске школе српског језика, да будемо окренути ка нашој деци и нашој дијаспори, али и ка осталима и да тако привучемо што већи број људи“, истакао је Гујон.

Каже да ће, у оквиру манифестације, бројне активности бити одржане и у допунским школама српског језика у дијаспори.

„Ми се заправо током целе године бавимо промоцијом српског језика, како у региону, тако и у дијаспори, што је посебно важно, јер је тамо за српску децу теже учење српског језика, али и за остале који су заинтересовани за учење српског језика“, навео је он.

Подсетио је на то да блиско сарађују са Друштвом за српски језик и књижевност, те да су недавно завршени семинари за наставнике који су имали за циљ да се побољша методологија наставе.

„Такав пројекат је од изузетног значаја, јер се српски језик учи у отежаним условима у многим земљама региона, због чега на томе треба стално радити како би се побољшао квалитет наставе, али и код деце створила жеља за учењем и за похађањем школе на српском језику у свим оним државама где је то могуће“, истакао је Гујон.

Додао је да је тај пројекат организован и финансиран у пет држава региона, а да је њиме обухваћено више од 120 наставника.

Манифестација „Март, месец српског језика“ ове године ће бити обогаћена бројним интерактивним квизовима, занимљивим трибинама, креативним радионицама, изложбама, наградним конкурсима и сусретима намењеним ученицима основних и средњих школа, али и широј публици, наведено је на интерент страници Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Истакнуто је да ће мартовске дане обележити популаризација школског предмета Српски језик и књижевност, указивање на значај неговања српског језика и језичке културе, развијање читалачких навика и љубави према књижевности и неговање сарадничких односа између ученика и наставника.

Detaljnije