„Дани Николе Тесле 2024“ у мађарском граду Помазу

„Дани-Николе-Тесле-2024“-у-мађарском-граду-Помазу
„Дани Николе Тесле 2024“ у мађарском граду Помазу

четвртак, 23.05.2024,  12:39 -> 13:00

Извор: Предраг Карасовић

Српска самоуправа у Помазу, мађарском граду у коме је живео Паја Мандић, ујак Николе Тесле, са којим се наш велики научник виђао док је радио и живео у Будимпешти, већ трећу годину за редом обележава „Дане Николе Тесле“, манифестацију којом одржавају сећање на Теслу и наш српски идентитет. Централни догађај је одржан у каштел-хотелу Телеки Ватаи који у свом саставу има и Никола Тесла ескјеп собу, тако да је уз песме хора гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште, током викенда све одисало српством.

Централни догађај је одржан у каштел-хотелу Телеки Ватаи који у свом саставу има и Никола Тесла ескјеп собу, тако да је уз песме хора гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште, током викенда све одисало српством.

На почетку програма другог дана манифестације у Помазу, академски сликари Милан Ђурић, председник Удружења уметника „Круг“ из Будимпеште и потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској и Милица Савић, арт-технолоџи директор Теслине научне фондације из Филаделфије у Америци, отворили су изложбу слика Николе Тесле и интерактивних постера америчког аутора Брајана Јетцера.

На иницијативу Милана Ђурића и наследника Паје Мандића који и данас живе у Помазу, пре три године је управо у каштелском парку подигнута биста Николе Тесле, тако да су градоначелник Помаза Иштван Лајтингер, представници српске самоуправе у овом граду, представници Српске самоуправе у Мађарској и представници Теслине научне фондације положили венце на том месту.

Непосредно пред одржавање „Дана Николе Тесле“ у Помазу, мађарску престоницу је посетио и Марко Ђурић, нови министар спољних послова Републике Србије, који је истакао да односи наших земаља никада нису били бољи.

„Овај фестивал српске културе у Помазу је прави пример културне дипломатије којим наши људи у расејању представљају своју матицу и граде мостове пријатељства са својим домаћинима“, нагласио је Предраг Карасовић, члан Управног одбора Теслине научне фондације Србије.

Као градско предграђе Будимпеште, Помаз је познат по некада бројној српској мањини, која је и данас присутна и која и даље чува свој језик и обичаје. У насељу постоји српска црква посвећена Светом Ђорђу која датира још из 1722. године, а забележен је податак да је у Помазу 1846. постојала српска народна школа са 75 ђака којима је предавао учитељ Тодор Димић. Како би очували српску традицију и сећање на своје порекло, посланик из Помаза Петар Лупа и његов рођени брат, земљопоседник Веселин Лупа, о свом трошку 1901. године подижу школско здање у порти српске цркве у Помазу. На свечаности је један ученик рецитовао познату Змајеву песму „Градите школе, деца вас моле“, а месни парох Ђорђе Голуб је одржао леп говор о значају народне просвете. На источној граници места налази се ограђено српско гробље са преко 880 пописаних споменика са епитафима на црквено-словенском и српском језику. На кући породице Лупа, 2013. године је, заслугом месне Задужбине за српску мањину и њеног председника др Ивана Голуба, обновљена двадесет година раније постављена спомен-плоча Николи Тесли. 

Detaljnije