Данас почињу избори за Радничку комору Беча

Данас-почињу-избори-за-Радничку-комору-Беча
Данас почињу избори за Радничку комору Беча

Избори за Радничку комору Беча (АК), на којима право гласа имају и сви запослени и радници са српским држављанством, почињу данас и трају до 23. априла.

Председница Радничке коморе (АК – Arbeiterkammer) и главна кандидаткиња FSG (Фракција социјалдемократских синдикалаца) на изборима АК у Бечу, Ренате Андерл, позива све запослене и раднике српског порекла да гласају за FSG, како би, раме уз раме, са њима активно наставили борбу против дискриминације на послу и за што боља права.

„Мој крајњи циљ је да запослени добију поштовање које заслужују. Захтевам праведна примања и социјално осигурање за све запослене. С обзиром на све вец́и притисак у свету рада и бројне кризе (корона, инфлација, енергетска криза, климатска криза), заступање права запослених и радника је важније него икад. Желим да Аустрију учиним много праведнијом. Да бисмо у томе успели, и у будућности ће нам бити потребна солидарна социјална држава отпорна на кризе. Залажем се за најбољу социјалну државу на свету за све људе који живе у нашој земљи, од основног образовања, у вртиц́у, па све до пензије“, каже Андерл.

Традиционално, највећу изабрану посланичку групу у радничком парламенту АК Беч чине представници Фракције социјалдемократских синдикалаца (FSG), којих је у досадашњем сазиву било 113 од укупно 180 изабраних представника.

Уједно, Фракција социјладемократских синидкалаца (FSG) деценијама негује добре односе са српском заједницом у Аустрији, што доказује и чињеница да се највећи број људи српског порекла налази на изборним листама ове Фракције у читовој Аустрији, као и то да су предеседница Радничке коморе Аустрије и Беча или њихови представници чести гости на манифестацијама које организује српска заједница у Аустрији.

У Аустрији живи више од 300 000 људи српског порекла, а само у главном граду Бечу, 10% укупног становништва, дакле око 200 000 људи, чине Бечлијке и Бечлије са српским коренима. Српкиње и Срби у Аустрији својим радом дају значајан допринос у готово свим привредним гранама алпске републике.

   Избори за Радничке комору у Бечу

Избори за Радничке коморе се одржавају сваких пет година у свих девет аустријских покрајина. Након избора на покрајинским нивоима, Генерална скупштина Радничке коморе из редова својих чланова бира председницу / председника Савезне Радничке коморе. Традиционално, председница / председник Радничке коморе у Бечу је из редова FSG и буде биран за председницу / председника Савезне Радничке коморе. Избори за Радничку комору у Бечу се одржавају од 10. до 23. априла.

 О Радничкој комори (АК – Arbeiterkammer)

Радничка комора заступа интересе готово 4 милиона запослених у Аустрији. Она се бори за права сваког запосленог и радника – да се чују њихови захтеви, да буду уредно плаћени и правно осигурани. По Закону о Радничкој комори сви запослени аутоматски су и чланови Радничке коморе. То важи и за ученике у дуалном образовању, незапослене и људе на плаћеном или неплаћеном одсуству – сви они могу користити све услуге Радничке коморе и у сваком тренутку затражити савет и заштиту.

  О FSG – Фракција социјалдемократских синдикалаца

Фракција социјалдемократских синдикалаца (скраћено FSG) је фракција у оквиру Аустријске конфедерације синдиката (ÖGB – Österreichischer Gewerkschaftsbund).

FSG је посвец́ена у оквиру нестраначког ÖGB да осигура да се социјалдемократски принципи, посебно социјална правда и солидарност, енергично спроводе у оквиру синдикалног рада и, ако је могуц́е, имплементира у синдикалној политици. FSG се залаже, у ÖGB, у радничким саветима, у Радничким коморама (АК – Arbeiterkammer) и самоуправним институцијама социјалне политике као и у јавности на основу социјалдемократских принципа, за проблеме и интересе запослених људи и њима блиским групама (ученике у дуалнном образовању који уче занат, незапослене, пензионери и људи сличних запосленима).

Постоје FSG комитети у компанијама као и на локалном, окружном, покрајиснком и савезном нивоу. У ÖGB, FSG је традиционално најјача фракција.

Detaljnije