Арно Гујон на челу Канцеларије за јавну и културну дипломатију

Арно-Гујон-на-челу-Канцеларије-за-јавну-и-културну-дипломатију
Арно Гујон на челу Канцеларије за јавну и културну дипломатију

четвртак, 23.05.2024,  14:32 -> 14:36

Извор: Танјуг

Арно Гујон на челу Канцеларије за јавну и културну дипломатију

Влада Србије саопштила је да је на данашњој седници именовала политичара и добротвора француског порекла, Арноа Гујона на место директора Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Задатак канцеларије је да се домаћој и страној јавности промовишу државни интереси кроз презентовање националних вредности и циљева наше земље.

Канцеларија ће имати за циљ да допринесе бољем протоку информација, и обављаће стручне послове за потребе Владе Републике Србије.

Гујон је тим поводом, рекао да је велика част бити у служби слободарске и слободне Србије и захвалио се председнику Александру Вучићу и премијеру Милошу Вучевићу на поверењу и великој подршци.

„Даћу све од себе да створимо лепшу и истинитију слику о Србији и Србима. Почињемо са радом одмах. Очекује нас много посла и изазова у контексту турбулентног времена кроз које пролазимо и све већих притисака на Србију“, рекао је Гујон.

Како се наводи Гујон (39) је рођен у Греноблу, оснивач је француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ која од 2004. године помаже Србима на Косову и Метохији.

Аутор је више књига о Србији и Косову и Метохији на страним језицима и снимио документарни филм „Косово, хришћанство у опасности“ о животу Срба на Косову и Метохији који је емитован на француској телевизији.

Од 2012. године живи у Србији и на основу заслуга у свом хуманитарном раду, добио је држављанство Србије 2015. године.

Добитник је бројних високих признања у Србији и Републици Српској, између осталих Ордена Светог Саве првог реда, Ордена Његоша првог реда, Златне медаље председника Србије за заслуге.

Од новембра 2020. до маја 2024. године обављао је функцију в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије, а поред матерњег француског, говори српски, енглески и руски језик.

Detaljnije