Сретењски сабор у Норвешкој

Сретењски-сабор-у-Норвешкој

Сретењски сабор, у организацији српског Удружења „Милош Обилић“, одржаће се 23. марта 2024. у Јесхајму у Норвешкој.

Сретењски сабор се одржава у организацији српског Удружења Милош Обилић основаног 2010. године које броји више 500 чланова, а читава ужа регија, без Осла, броји преко 1000 људи са нашег поднебља. Јесхајм је релативно мало место које се налази близу главног аеродрома у Норвешкој, и на око 25 минута од Осла, главног града.

„Концепт Сретењског сабора је замишљен као целодневни програм који има за циљ окупљање наших сународника из свих крајева старе Југославије, као и представљање норвешком народу, који неретко знају бити наши гости, српске културе и фолклора. Програм почиње у 10.30, а одржаће се фудбалски турнир са 14 до сада пријављених екипа из читаве Норвешке и једном гостујућом екипом из Чилеа. Турнир ће у својим паузама бити испуњен играма дечије фолклорне секције „Мали божури“ као и нашим КУД-ом „Божури“, уз гостовање КУД-а „Рас“ из Осла. Хуманитарна организација „Тројка из блока“ традиционално својим акцијама прикупља новац за угрожене породице из Србије тог дана“, каже за РТС Немања Ћосовић, оснивач Удружења Милош Обилић у Норвешкој.

Сабор ће, традиционално, отварити Амбасадор Републике Србије у Краљевини Норвешкој Драган Петровић заједно са потпредседницом Удружења и чланицом УО Савеза српских удружења у Краљевини Норвешкој, Александром Шаран.

Detaljnije