Адамс: Спремни на даљу сарадњу са српском заједницом

Адамс:-Спремни-на-даљу-сарадњу-са-српском-заједницом
Адамс: Спремни на даљу сарадњу са српском заједницом

уторак, 16.04.2024,  10:49 -> 11:09

Извор: Александар Жигић

Адамс: Спремни на даљу сарадњу са српском заједницом

Састанак др Владимира Божовића, генералног конзула Републике Србије у Њујорку, са Ериком Адамсом, градоначелником Њујорка, одржан у историјском здању Градске куће Њујорка, био је посвећен јачању веза између Србије, овдашње српске заједнице и града Њујорка кроз сарадњу у различитим секторима.

Током срдачног разговора, генерални конзул Божовић изразио је захвалност градоначелнику Адамсу на оствареној сарадњи у проглашавању 26. фебруара Даном српског наслеђа у Њујорку. Истакао је да је овај изузетан гест градоначелника Адамса наишао на врло позитиван одјек не само унутар овдашње српске заједнице, већ и у самој Србији.

Пренео је спремност за даљу сарадњу са српском заједницом у промовисању заједничких културних икона попут Николе Тесле и дешавања унутар заједнице. Божовић је такође обавестио градоначелника Адамса о досадашњем току обнове Српске православне цркве Светог Саве на адреси 20 West 26th Street, након пожара 2016. године. Такође је информисао о спремности СПЦ и српске заједнице на сарадњу са градском управом у циљу свеобухватне реконструкције ове зграде која представља културни споменик Њујорка. У овом контексту је указао да је и будућа зграда Генералног конзулата Србије на 35. улици такође на листи културних добара Њујорка.

Божовић je упутио позив градоначелнику Адамсу за посету Србији и учешће града Њујорка на Специјализованој изложби EXPO 2027 коју организује Београд, на тему „Играј за човечанство: Спорт и музика за све“. Указао је да посебан карактер овог дешавања нуди изузетну прилику за иновативну сарадњу у различитим областима. Такође је пренео заинтересованост појединих српских IT компанија за отварање својих америчких представништва у Њујорку.

Градоначелник Ерик Адамс је захвалио генералном конзулу Божовићу на досадашњем ангажману и сарадњи. Поновио је преданост града Њујорка у погледу креирања партнерских односа са српском заједницом и Србијом. Похвалио је допринос српске заједнице културном идентитету града и изразио жељу за сагледавањем могућности за даљи заједнички ангажман. Захвалио је на упућеном позиву за посету Србији и исказао спремност за њену реализацију у оквиру његове будуће европске туре.

На крају састанка, генерални конзул Божовић се уписао у књигу почасних гостију Градске куће Њујорк.

Detaljnije