Magazin Srbije na vezi

90

Gosti Magazina su oni koji svojom pričom i sopstvenim primerom dokazuju da naše dve zemlje, kao prilično različite kulture, ipak neguju iskreno prijateljstvo i pružaju značajnu podršku jedna drugoj.

U studiju Magazina Srbije na vezi biće Dragan Milenković Japanac, novinar i publicista koji je dugo živeo u Japanu a na ovim prostorima sigurno neko ko je najviše pisao o Japanu.

Iz Tokija ćemo čuti ambasadara Srbije u Japanu, Nebojšu Glišića.

Gosti su i studenti japanskog jezika, stipendisti japanske vlade, Darko Pavlović i Kosta Miladinović koji će dati svoju perspektivu života u Japanu. Sa njima u studiju i Kajoko Jamasaki Vukelić, profesorka sa Odseka za japanologiju Filološkog fakulteta u Beogradu.

Miško Plavi je među muzičarima sa ovih prostora koji takođe ostvaruju posebnu vezu sa Japanom. O svojim iskustvima vezanim za Japan i japansku kulturu, koncertnoj turneji, uz vrlo posebnu „japansku“ verziju numere „Ti i ja, i Sena“, sa Srbijom na vezi i Miško Plavi.

U emisiji nemojte propustiti ni Mateju Matića, učenika trećeg razreda gimnazije, i njegov pobednički besednički govor srpskog epa – na japanskom!

Plesom do Japana idemo uz plesni studio Amadeus iz Požarevca.

Ljiljana Bulić, rođena u Beogradu, preko 18 godina živi u Frankfurtu a svira taiko bubnjeve, japanski tradicionalni instrument.

Odgovorni urednik Programa za dijasporu, Tatjana Ćitić, prošle nedelje boravila je u Francuskoj, u Lionu, na Danima Frankofonije. Srbija je bila počasni gost. Bila je to prilika za susret matice, dijaspore i domaćina Francuske, za dogovore i realizaciju novih vidova saradnje, i podsećanje na istorijsku i kulturnu povezanost dva naroda. O detaljima posete, Tanja Ćitić u studiju Magazina.

Predstavićemo nastavne programe Fakulteta za fizičku kulturu i Vojne akademije, i pojasniti uslove upisa za potencijalne brucoše iz dijaspore.

Urednica emisije Jelena Đorđević Popović

Reditelj Ernestina Gligorijević

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/2254801/magazin-srbije-na-vezi.html