ZNANJE NA POKLON Ovo su zemlje u kojima je visoko obrazovanje jeftino ili BESPLATNO

U nekim evropskim zemljama poput Velike Britanije gde visoko obrazovanje koje stičete na fakultetima košta čitavo bogatstvo, studenti često odlučuju da se školuju u zemljama u kojima ono ne košta simbolično ili čak ništa, tj. na račun je države.

Biblioteka u Pragu

Foto: BrunoDelzant / Wikipedia Biblioteka u Pragu

Predstavljamo vam neke od zemalja u kojima troškove visokog školovanja snosi država.

Od 2014. godine studenti koji se školuju u Nemačkoj to mogu da urade na račun države bez obzira odakle dolaze. Nažalost, to će uskoro da se promeni i studenti koji dolaze iz zemalja van EU moraće da plaćaju školarinu od 1.500 evra na nekim univerzitetima na jugozapadu zemlje od jeseni 2017. godine, piše „Independent“.

Studenti ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija Studenti ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

U Francuskoj nije besplatno obrazovanje u svim oblastima mada neke jesu, ali postoje i oni fakulteti za koje školarina po godini košta simbolično (180 evra).

U Skandinaviji (Norveška, Danska, Švedska i Finska) se uglavnom zahteva da tečno govorite jezek države u kojoj želite da studirate i to je jedini uslov za besplatno školovanje, ali i ovde se pravila menjaju od jeseni 2017, kao u Nemačkoj. Školarina će takođe iznositi 1.500 evra po godini studija.

Za školovanje u Austriji ako ste stanovnik EU potrebno vam je da izdvojite 360 evra po godini, ali ako dolazite iz zemalja koje nisu članice Evropske unije školovanje plaćate 730 evra godišnje.

Za one koji žele da studiraju u Češkoj, a govore češki jezik studiranje je potpuno besplatno, dok oni koji žele da pohađaju predavanja na engleskom godišnja školarina iznosi oko 4.000 evra.

U Grčkoj je takođe besplatno školovanje za sve one koji govore grčki, dok međunarodni studenti plaćaju školarinu u iznosu od 1.500 evra godišnje.

I u ostatku sveta postoje države koje većim delom pokrivaju troškove obrazovanja ili zahtevaju minimalnu novčanu naknadu po godini studiranja, poput Argentine, Indije i Tajvana.