„Znaju oni“ zagrevanje za koncert

„Znaju oni“ zagrevanje za koncert

„Znaju oni“ zagrevanje
za koncert

Kako se osećate pred koncerte u Kanadi?

Iskreno, jedva čekamo da stignemo. Amadeus Bend postoji već 20 godina tokom kojih smo nastupali širom sveta: Od Australije i Amerike, preko Evrope do mesne kancelarije na Kosovu. Kanada će biti nešto novo za nas. Ponuda za nastupe je bilo i ranije, ali tek sada se obistinjuje. Radujemo se da upoznamo neke nove ljude i da se družimo sa njima. Nadamo se i da je ovo samo početak prijateljstva i da ćemo u budućnosti redovno nastupati u Kanadi.

S obzirom da iza sebe imate dosta godina na sceni i veliki broj nastupa, spremate li se za nastupe?

Naši nastupi su ujedno i naše probe. Toliko ih ima da nema potrebe za posebnim pripremama. Međusobno se dobro poznajemo i još bolje funkcionišemo te nam ostaje samo da osetimo publiku i zasviramo. Repertoar koncerta je spreman i sastoji se pre svega od naših hitova i hitova kolega koje volimo: od popa, roka, do narodnjaka. Sve upakovano da napravimo nezaboravnu žurku u trajanju od dva sata.

Amadeus-Bend

A imate li neke male rituale pred nastup?

Mi zaista radimo ono što volimo i ne možemo ni da zamislimo da radimo nešto drugo. Rituali nam zato nisu potrebni. Osim ako se unos lakše hrane 24 sata pred svirku smatra ritualom. A i to iz praktičnih razloga: Ne možete baš skakati po bini, punog stomaka, zar ne? Inače, svi se zdravo hranimo i bavimo sportom kako bismo izdržali tempo nastupa koji imamo.

Kojom ćete pesmom otvoriti koncert?

Skoro sam siguran da će to biti „Moja zemlja“. Kao i sve naše pesme, to je pesma o ljubavi muškarca koji više ne živi u zemlji u kojoj živi njegova „jedina i prava“ i zbog čega on odlučuje da se vrati u „svoju zemlju“. Kada smo snimili spot za ovu pesmu sa srpskom Žandarmerijom, po mom mišljenju naš najbolji spot, pesma je neplanirano dobila patriotski karakter. Nekako mi se čini simbolično da njome počnemo.

Kao neko sa one strane bine, osetite li razliku kad nastupate pred domaćom publikom u Srbiji i publikom i dijaspori?

Hm, zanimljivo je da u stvari osetimo razliku između evropske i prekookeanske dijaspore. Čini mi se da evropska dijaspora češće dolazi u Srbiju pa i manje oseća nostalgiju od dijaspore iz prekookeanskih zemalja. Mi osetimo tu nostalgiju po tome kako publika reaguje na pesme: Publika nekako emotivnije isprati pesme koje ih podsećaju na rodne krajeve. Osim u reakcijama, oseti se to i u njihovim pogledima pa često i nama zastane knedla u grlu ili krene suza.

Do sada ste odsvirali više od 150 humanitarnih koncerata – je li to ona ljubav „u praksi“?

Nama često stiži zahtevi za pomoć ljudima u nevolji i mi se trudimo da što češće izađemo u susret. Spontano i bez planiranja. Naravno, ne možemo svima pomoći, ali ako nekome izmamimo osmeh na lice, donesemo trenutnu pomoć ili vratimo nadu, mi se osećamo ispunjeno. Taj osećaj je teško opisati, ali smo na njega veoma ponosi. Jer, ne smemo zaboraviti da smo na kraju svi mi ljudi.

Zašto da dođemo na vaš koncert?

Zato što sam siguran da ćete se pronaći bar u jednoj od pesama koje budemo svirali. Te večeri ćemo na spavanje svi otići sa drugačijim osećajem od onog sa kojim smo došli. I, najvažnije, otićićemo sa osmehom na licu.

Foto: Amadeus Bend

Tekst je u vlasništvu “Round And Yellow“.

Moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora i objavu linka ka www.srbi.ca u samom tekstu i na kraju teksta.

Tekst nije dozvoljeno preneti u štampani medij.

Podeli


prijavi se

Feb
20

„Znaju oni“ zagrevanje za koncert

Muzički musketari sa juga Srbije uskoro u osvajačkom pohodu na Kanadu.

Feb
20

Priznanje darodavcu iz Kanade

Među pojedincima i institucijama koje je, povodom Dana državnosti, odlikovao…

Feb
12

Uspešno završen najveći nevladin projekat za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

Humanitarna organizacija „28. jun“ iz Kanade prikupila i donirala stotine hiljada dolara.

Prethodni post

Original Article