Značajni poklon srpskoj nauci

Protekle nedelje su predsednik Austrijsko-srpskog udruženja iz Beča dr Dejan Jelić, i potpredsednik dr Volgang Rorbah posetili beogradski Institut za uporedno pravo i tom prilikom doneli ovom Institutu značajan poklon.

Najstarije Austrijsko -srpsko udruženje poklonilo je biblioteci Instituta za uporedno pravo svih trinaest tomova enciklopedije Istorije osiguranja Austrije, što će našim naučnicima omogućiti da proučavaju istoriju osiguranja od početka nastajanja ove institucije do današnjih dana.

U prisustvu mnogobrojnih profesora i studenata, skup je, u ime Instituta pozdravio direktor prof. dr Vladimir Čolović, koji se zahvalio na poklonu, dok je dr Rorbah održao kratko predavanje u kome je istakao značaj ovakvog povezivanja Austrije i Srbije. Skupu je prisustvovala i gošća iz Austrije Ema Šrot, bivša gradonačelnica mesta Sehau, u blizini Graca, koja je zbog ovog dešavanja prvi put posetila Srbiju.

Inače, Institut za uporedno pravo u Beogradu je jedna od vodećih istraživačkih institucija u oblasti društvenih nauka u Srbiji i na prostoru Zapadnog Balkana, a više od 60 godina kontinuiranog rada čini ga i jednom od najstarijih za komparativno pravna istraživanja u svetu.

Uporedo sa naučno-istraživačkom i izdavačkom delatnošću, Institut svojom ekspertizom doprinosi razvoju pravne nauke, kreiranju modernog zakonodavstva i kvalitetnom rešavanju savremenih pravnih izazova u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Original Article