Zlatna plaketa „Vestima“

Zajednica srpskih klubova u Beču uručila je, u četvrtak uveče, na tradicionalnoj večeri povodom Srpske nove godine, Zlatnu plaketu za podršku i afirmaciju srpske zajednice dnevnom listu „Vesti“.

– U znak zahvalnosti za nesebičnu medijsku podršku, doprinos i afirmaciju srpske zajednice, ali ne samo u 2019. već proteklih 26 godina Zajednica dodeljuje Zlatnu plaketu u oblasti medija „Vestima“ – navodi se u odluci.

Veče su pesmom „Čini mi se da je Srbija“ otvorili mecosopran Iva Mrvoš, Anđela Sibinović na violi i bariton Aleksandar Stanković bariton.

– Protekla godina je za Zajednicu bila veoma uspešna. Članice su imale brojne nastupe, veliki broj medalja i uspeha na raznim manifestacijama – rekao je predsednik Zajednice Luka Marković. – Saradnja sa institucijama u matici bila je na visokom nivou i nadamo se da će biti nastavljena još na intenzivnijem nivou.

Brojni projekti koje su Zajednica i udruženja članice realizovali ne bi bili tako uspešni da nije bilo saradnje i podrške brojnih institucija, a saradnja sa medijima je doprinela da aktivnosti srpske zajednice budu vidljive, a to je za Zajednicu veoma značajno – istakao je Marković.

Luka Marković predaje prof. dr Andreasu Cukermanu Zlatnu plaketu

Marković je najavio da se 2020. Zajednica nalazi u godini kada će biti obeležen 50. rođendan kluba Jedinstvo, pa će čitava godina biti u znaku tog jubileja. Najavio je i nove projekte koje Zajednica ima u vidu i želi da realizuje, a to je pre svega formiranje srpske filharmonije u Beču sastavljene od mladih muzičara koji žive i uče u Beču.

Želja je i obnavljanje „Srpske novine“ u Beču koja bi periodično izlazila po uzoru na onu koja je pre više vekova štampana u ovom gradu.

U znak zahvalnosti za posebnu podršku, doprinos i afirmaciju srpske zajednice u 2019. Zlatnu plaketu Zajednica dodelila je i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije – Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a ona je uručena predstavniku Ambasade Srbije u Beču Draganu Đuriću.

– Svi klubovi su bili vredni i napredni, ali ove godine želimo da izdvojimo udruženje koje slavi 50 godina postojanja – obrazloženje je za dodelu Zlatne plakete najstarijem klubu u Austriji Jedinstvo.

Umetnici koji su otvorili proslavu

U ime Jedinstva Zlatnu plaketu preuzela je potpredsednica Emina Đorđević.

Marković je uručio Zlatnu plaketu i prof. dr Andreasu Cukermanu, direktoru Centra za transplantaciju srca u bečkom kliničkom centru AKH.

– Radi se o čoveku koji je uradio stotine transplantacija srca, uradio na hiljade drugih kardiohirurških operacija i spasao velik broj života. Radi se o svetski priznatom naučniku i jednom od najznačajnijih hirurga transplantologa u svetu. Mi ne delimo ljude, ne prebrojavamo nacije kojima je pomagao, ali moram istaći da je prof. Cukerman pomerao granice ljudskosti i prijateljstva, te pomagao našim sunarodnicima iz Srbije i Republike Srpske kad god je to bilo moguće. Zahvaljujući njegovom angažovanju uspostavljen je most Srbije i Eurotransplanta, posebne veze Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci i AKH u Beču i naši doktori su dobili priliku da se edukuju u Beču. I kada smo odlučivali kome da damo nagradu, nije bilo dvoumljenja – istakao je Marković.

Zahvalnice pojedincima

Luka Marković i Emina Đorđević

Zahvalnice za nesebičan trud, rad i poseban doprinos uspehu udruženjima i srpskoj zajednici u Beču dodeljene su Veliši Matiću iz kluba Jedinstvo, Miloradu Runji iz SKC „Stevan Mokranjac“, Vladanu Radojkoviću iz Bambija i Milici Dačić iz Jedinstva.

Mali ambasadori

Tigrići SKC „Stevan Mokranjac“

Zahvalnicu za izuzetan trud i plasman na Dečjem kvizu znanja i Reviji kulture srpske dece u Austriji Zajednica dodelila je SKC „Stevan Mokranjac“ – njihovim „tigrićima“.

Petlći KUD „Branko Radičević“

Takođe Zahvalnica u ovoj oblasti je uručena i „bambićima“, mališanima iz KSD Bambi, koji su takođe osvojili zlato na prošloj smotri. Za izuzetan trud i osvojenu bronzanu medalju zahvalnica je uručena i „petlićima“ KUD-a „Branko Radičević“.

Чланак Zlatna plaketa „Vestima“ се појављује прво на Vesti online.

Original Article