Zbog Jeleka se i odmor odlaže

Maratonsku folklorijadu u pravom smislu reči realizovala je velika porodica folkloraša okupljena u KUD-u Jelek iz Vupertala. Pred više od 700 gostiju nastupilo je 12 folklornih ansambala, od kojih su dva prelazila i granice. KUD Tamo daleko došao je iz Roterdama u Holandiji, a ansambl „SvetiNikola“ iz Pjerfita u Francuskoj.

Sanja Nedić je najavljujući „smotru nad smotrama“ navela da će uz domaćine nastupati dortmundska „Srbija“, Borac Solingen, Ambasador iz Kelna, Radost iz Leverkuzena, Izvor Reklinghauzen. Iz Fersmolda je stigao ansambl Jeleče, iz Hama KUD „P. P. Njegoš“, a iz Esena KUD Kolo.

Veliki folklorni spektakl blagoslovio je novi paroh vupertalski protojerej-stavrofor Zoran Ilić.

Članovi Jeleka nikada ništa ne prepuštaju slučaju pa su i ovaj put svi bili u akciji za svoju decu kako od milja nazivaju članove folklornog ansambla. Da su bili dobri domaćini potvrđuju i reči onih koji su došli na zabavu. Svi gosti su bili oduševljeni i puni pohvala za domaćine na čelu sa predsednicom Tomislavkom Vulin Mijatović.

Mira Kostić ne živi daleko od Vupertala, a i da jeste, kaže da je ništa ne bi sprečilo da proprati mladost koju Jelek godinama okuplja.

-Ja odlažem čak i odmor ako se termin poklapa sa zabavama Jeleka. Divni su to ljudi i od srca preporučujem svima, barem našima iz Severne Rajne Vestfalije da dođu na zabave koje oni organizuju – ističe Mira koja je odgledala sve nastupe folkloraša u društvu Marine – Nine Stanković.

Taj poziv nije potreban gošćama koje su došle iz Bohuma, Reklinghauzena i Dortmunda i koje kažu da će ovu noć dugo pamtiti.

Daliborka Savić je zadovoljna svime što je videla, a sa ponosom ističe da je najzadovljnija što se na sceni našla i njena ćerka Sofija. Ništa manje ponosan nije bio ni Goran Božić na svoju ćerku Jovanu.

Dobar glas ide u Ostojićevo

Ivana Pošarac (15) je članica dortmundske „Srbije“, a uz nju su bili i roditelji majka Slavica i tata Mileta.

– Počela sam da igram folklor kada sam imala šest godina u KUD-u „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva. Tamo sam naučila prve korake. Kada sam se preselila u Nemačku, moj prvi cilj bio je da pronađem društvo gde ću moći da nastavim da igram. Tako sam upoznala članove „Srbije“ Dortmund i naše današnje domaćine Jelek. Srećna sam, folklor je nešto što me ispunjava i veoma je bitan deo mog života. Prijatelji iz Jeleka su za svaku pohvalu. Kada odem u moje Ostojićevo ispričaću koliko lepih utisaka nosim sa ove smotre – kaže za „Vesti“ Ivana Pošarac.

Najverniji fan

Gordana Aleksić je verovatno najverni fan Jeleka. Ona je redovno na feštama u Vupertalu, a da bi stigla, mora da pređe dug put od Roterdama, a to je ni manje ni više nego tačno 260 kilometara. Kada je svanulo nedeljno jutro na njenom licu nije bilo na traga umora. Pozdravila se sa prijateljicom Jelom Libetrut i krenula u Roterdam.

Zahvalnost i „Vestima“

Svim klubovima učesnicima i posebno zasluženim pojedincima dodeljene su zahvalnice, a posebne rečima: – Hvala najčitanijem listu dijaspore „Vestima“ – pomenut je i naš list.

Чланак Zbog Jeleka se i odmor odlaže се појављује прво на Vesti online.

Original Article