Završena turneja Hora RTS-a

Naš jedini profesionalni horski ansambl, koji postoji više od sedam decenija, tokom ove turneje gostovao je u Trstu, Cirihu, Belpu, Sent Galenu, Minhenu, Bernu, Bazelu i Beču i publici predstavio remek dela srpske i ruske muzičke baštine, komponovane u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka, javlja za Program za dijasporu RTS-a Miodrag Mecanović.

Horom Radio televizije Srbije od 2005. godine diriguje maestro Bojan Suđić, koji vrši i funkciju izvršnog i umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS, a ujedno je i redovni profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U svojoj bogatoj karijeri nastupao je sa najznačajnijim svetskim orkestrima i solistima, a pre povratka u Srbiju bio je prvi dirigent Kraljevske opere u Stokholmu.

Za hor, kao i za publiku koja ga je imala prilike čuti, ova turneja je predstavljala poseban kulturološki događaj, koji je imao i značajnu diplomatsku misiju.

Mnogobrojni posetioci su na svim koncertima hora uživali u vrhunskim, profesionalnim i umetničkim kvalitetama izvođača. Ovaj hor je od strane evropske kritike, osamdesetih godina 20. veka, smatran jednim od najboljih horova Evrope.

Treba naglasiti da je veliku podršku svim nastupima hora dao episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je ujedno bio inicijator ovako lepog kulturnog događaja.

U bečkom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, kao i na ostalim koncertima, izveden je Oktoih zbog čega je turneja i nazvana Tragovima Mokranjca. Publika je imala priliku da čuje neprolazna dela Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Hristića i Marka Tajčevića.

Bečkom koncertu prisustvovao je episkop Andrej, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, poslanica u austrijskom parlamentu dr Gudrun Kugler, naša čuvena pijanistkinja Nataša Veljković i mnogobrojne druge javne ličnosti.

Posle koncerta, za goste je priređena svečana večera. Maestro Bojan Suđić se u zdravici zahvalio svima na gostoprimstvu i istakao da je hor svojim nastupima imao za cilj da našoj publici približi vrednosti na koje možemo biti ponosni, a da stranu publiku upozna sa muzičkim blagom koje posedujemo.

Original Article