Završena studijska praksa za novinare iz regiona

Četvoro novinara srpskih medija i organizacija iz regiona završili desetodnevnu studijsku praksu u Beogradu. Polaznici prakse su posetili Ministarstvo spoljnih poslova, gde su ih pozdravili ambasador Aca Jovanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova i Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Novinari su praksu imali u okviru projekta „Studijski boravak novinara srpskih medija iz regiona u Srbiji“, koji već četvrtu godinu organizuju Udruženje novinara Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Cilj ovog projekta je profesionalno usavršavanje novinara i upoznavanje sa radom veb redakcija u Srbiji, kao i bolje povezivanje sa maticom Srbijom.

Ove godine obuku za rad na vebu pohađali su Predrag Despotović (nedeljnik „Naša reč“, Rumunija), Miodrag Kondić (Kulturno drušvo „Brdo“, Slovenija), Marija Stojaković (Krajiški kulturni centar, Republika Srpska) i Tijana Šašić (P-portal, Hrvatska) u redakcijama RTS-a i Večernjih novosti, a upoznali su se i sa radom nezavisnog dnevnog lista „Vesti“ i portala Telegraf.rs.

Tokom desetodnevne obuke koja je ove godine realizovana u periodu od 22. oktobra do 1. novembra, novinari su posetili Udruženje novinara Srbije gde su im održana predavanja iz veb novinarstva kao i Ministarstvo spoljnih poslova – Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Prisustvovali su i Osmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu na kojoj je bilo reči o očuvanju srpskog jezika i kulture, upotrebi ćirilice u digitalnoj komunikaciji kao i o ulozi medija iz dijaspore i regiona u očuvanju srpskog jezika i kulture.

Novinari iz regiona su studijsku praksu u Beogradu završili posetama 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i Muzeju savremene umetnosti.

Tekst: Tijana Šašić; Fotografije: Privatna arhiva.