Zaposljavanje gradjevinaca na crno u Becu

U gradevinarstvu u Austriji, u trenutku kada se beleži rekordna stopa nezaposlenosti u tom sektoru, vlada jedna „cudna“ praksa.
Poslednji statisticki podaci ukazuju da je u Becu 10.269 osoba u sektoru gardevinarstva bez posla, što je uzburkalo vladajuce strukture, pošto se radi o porastu za 18,5 odsto. Medutim, brojke ne pokazuju pravo stanje na „terenu“, jer gradevinske firme primenjuju cudnu praksu zapošljavanja.
Prema pisanju beckog dnevnika „Kurir“, gradevinske firme sve cešce zapošljavaju radnu snagu na crno, i to ljude koji se prijavljuju kod socijalnih službi kao nezaposleni, i na taj nacin kasiraju i za to predvidenu pomoc.
Ta praksa nanosi ogromnu štetu najpre socijalnom sistemu Austrije, utice na ravnopravnu borbu na tržištu, i ujedno je na štetu na taj nacin zaposlenih radnika.
Predsednik Komore gradevinara Franc Katlajn ocenjuje da je u Becu oko 900 radnika, prijavljenih za primanje pomoci za nezaposlene, na crno radi na gradevinama. Time se državi nanosi šteta od 17,280.000 evra godišnje. Zbog ovakve situacije Katlajn zahteva kontrole na gradevinama u Becu.
Takode, on kritikuje i gradske vlasti što poslove daju onim preduzecima koji svoje usluge nude po neobicno niskim cenama.