Zajedno smo jači

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina – Mina Karadžić” iz Beča, u okviru svojih kulturno-prosvetnih aktivnosti predviđenih za ovu godinu, sebi je, između ostalog, postavilo za cilj otvaranje Srpske biblioteke koja će poneti ime Mine Karadžić, srpsko-austrijske umetnice i književnice. Otvaranje biblioteke, predviđeno je za septembar ove godine. O toj i drugim temama, poput otkrivanja spomen-ploče Mini Karadžić, narednim smotrama i nastupima folklora, u prostorijama SKC “Stevan Mokranjac”, razgovarali su Saša Kostić, predsednik tog udruženja i prof. Svetlana Matić.

Istakli su značaj zajedničkog nastupa prema austrijskoj javnosti, kada je reč o interesima srpske zajednice, koja treba da se predstavi na najsvetliji način, imajući u vidu njenu brojnost, intelektualni, kulturno-prosvetni, istorijski i umetnički karakter i kapacitet.

Takav pristup, naglašavaju, podrazumeva zajednički rad i saradnju, jer su ciljevi isti, a to su očuvanje srpskog jezika, bogate istorijske i kulturne baštine i uključivanje mladih ljudi u rad srpskih klubova i organizacija.

U znak zahvalnosti za podršku u radu, Matićeva je u ime društva “Mina Karadžić” na čijem je čelu, uručila Saši Kostiću, zahvalnicu u kojoj se naglašava njihov doprinos u očuvanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Bila je ovo jedinstvena prilika da se razmene mišljenja o aktuelnim temama, vezanim za korona virus, ali i budućim aktivnostima i mogućnostima saradnje na kulturnom planu.

U Beču, od 3. jula, počinje letnji raspust za školarce, tako i pauza za klubove koji aktivnosti nastavljaju početkom septembra.

Чланак Zajedno smo jači се појављује прво на Vesti online.

Original Article