Za bolju saradnju Beča i Beograda

za-bolju-saradnju-beca-i-beograda
Za bolju saradnju Beča i Beograda

Z. Mirković

Dogovor: Sastanak privrednika u Beogradu

Delegacija koju su činili članovi Upravnog odbora Austrijsko-srpskog privrednog foruma iz Beča boravila je u Beogradu gde su imali niz sastanaka u cilju unapređenja privredne i institucionalne saradnje.

Predstavnici Austrijsko-srpskog privrednog foruma posetili su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji gde su razgovarali sa šefom te institucije Mlađanom Cicovićem, a nakon toga je održan i sastanak u advokatskoj kancelariji CMS Beograd.

Ekonomska korist

Na sastancima su se saglasili da je umrežavanje privrednika iz Austrije, Srbije i Republike Srpske dugoročni cilj, od kojeg bi sve strane trebalo da imaju ekonomsku korist. Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da samo u Beču posluje oko 3.000 firmi čiji su vlasnici Srbi, te da bi mnogi od njih želeli da svoje poslove prošire i na prostor Srpske i Srbije.

Delegacija, u kojoj se nalazilo i nekoliko uglednih privrednika, sastala se i sa specijalnim savetnikom predsednika Privredne komore Srbije Nenadom Đurđevićem. “Poseta Srbiji, obilasci i razgovori, veoma su značajni za dalje umrežavanje naših privrednika sa austrijskim tržištem i kolegama. Na sastanku smo pričali o nekim zajedničkim projektima, ali pre svega o stvaranju platforme koja će sabrati interese ne samo privrednika u Austriji, već i naših preduzeća iz Srpske i Srbije koja su izvozno orijentisana. Austrija je jedan od najvećih investitora na području bivše Jugoslavije i to moramo znati”, naveo je Filipović.

Umrežavanje privrednika

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović istakao je da Austrijsko-srpski privredni forum iz Beča i Predstavništvo u poslednje vreme intenzivno rade na povezivanju privrednika Srpske, Srbije i Austrije. “Cilj posete je dalje umrežavanje austrijskih i srpskih privrednika, posredstvom Austrijsko-srpskog privrednog foruma, kao i predstavništava Republike Srpske u Srbiji i Austriji. Želja nam je da dodatno unapređujemo saradnju i jačamo privredne veze”, rekao je Cicović.

Detaljnije