Vukovarska „Venera“ nastavlja da pleše srcem

„Venеra“ je najpoznatija i najbrojnija plesna grupa u Vukovaru i okolini, а čije ime se pojavljuje i na plesnim takmičenjima i van granica Hrvatske. Osvojile su i svetsku scenu, a tačan broj nagrada ne zna ni sama predsednica i osnivačica ove plesne grupe Jovanka Nekić.

– Pomenuću samo naše uspehe u poslednje vreme; to je svetsko takmičenje u Rimu gde smo bili 4 dana i gde smo osvojili prvo mesto, posle toga smo bili u Milanu i isto smo osvojili prvo mesto. Naravno kada odete preko granice i kad vas ljudi cene očekujete to i u svojoj državi i bilo bi mi drago da tako i bude. Bili smo i u Samoboru na takmičenju dece u uzrastu od 5 do 15 godina. To je jedno jako lepo takmičenje na koje mislim da ćemo otići i sledeće godine. Tu smo osvojili dva prva mesta i prvo mesto za kostim. To me je jako oduševilo, jer sama sam ga osmislila, a reč je o kostimu za ples Ciganske igre – izjavila je voditeljica Plesne grupe „Venera“ Jovanka Nekić.

Voditeljica ističe i podršku grada Vukovara te opštine Erdut, koja uvek finansijski pomaže putovanja na takmičenja u inostranstvo. Venera, kako članice ove grupe često nazivaju, danas je 30 i podeljene su u vrtićku, srednju i stariju grupu. Prostor za vežbanje nikada nisu imali, kostime sami šiju, novac za putovanja sakupljaju, snalaze se i uspevaju da odole i najtežim izazovima.

Bilo je teških godina, ali roditelji i bivše članice pomažu kada je najpotrebnije. Rođendanska proslava 9.juna u Borovu naselju bila je veče plesa u kome su se predstavile sadašnje, ali i bivše članice ove grupe.

– Prestala sam da plešem pre dve godine, a danas iako ne plešem i dalje pomažem Jovanki u radu sa decom. U ovoj grupi plesala sam 17 godina, pre svega zbog ljubavi prema plesu, ali tu je i ljubav prema zajedništvu. Ovde vlada velika povezanost među devojčicama, naravno tome jako doprinosi i divan način na koji radi voditeljka grupe. Mislim da deca treba da se bave plesom prvenstveno jer treba da stvaraju osećaj za grupu, za timski rad, a naravno veoma dobro je i za zdravlje i fizički razvoj. Imali smo svakakvih situacija, ali uvek smo se uz pomoć roditelja snalazili, najteže je što i danas još uvek nemamo svoj prostor za vežbu. Mislim da bi nam to puno načilo kada bi jednog dana imali baš naš prostor u kojem bi se osećali slobodno – kaže Dragana Poznanović.

plesna grupa venera Venere nagrade Vukovar

Osnivačici i voditeljki grupe Jovanki Nekić pomaže i Dragana Samardžija koja je takođe kao nekadašnja članica zavolela zajedništvo koje ovde vlada.

– Ostala sam u „Veneri“ jer volim ples i rad sa decom. Pomažem u koreografijama i svemu što je potrebno. Danas slavimo 26 godina rada i za ovu priliku pripremili smo zanimljiv program, ali i oproštaj od jedne članice Lane Malinović koja zbog preseljenja iz Hrvatske nažalost više neće plesati sa nama – izjavila je Dragana Samardžija.

Dva sata programa zahtevao je brze promene na sceni, jer su plesačice za svaku koreografiju menjale kostime. Završna tačka bila je zajednički ples u kome su sve Venere pozdravile publiku. U programu povodom 26 godina postojanja učestvovali su i gosti Plesna grupa Mambo iz Vukovara i vokalna solistkinja Mina Đurđević iz Rok škole u Sremskoj Mitrovici.

The post Vukovarska „Venera“ nastavlja da pleše srcem appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.