Vukovar – Paketi kao podrška starijim i socijalno ugroženim ljudima

U Vukovaru je danas započela akcija podele paketa penzionerima koji žive na području grada. Zajedničko veće opština, Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara i gradska organizacija SDSS-a u saradnji sa Udruženjem penzionera Vukovar Novi obezbedili su 75 paketa sa osnovnim namirnicama. Podela pomoći započela je danas, a odvija se uz poštovanje svih epidemioloških mera, objasnio je predsednik vukovarske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

– Nosilac ove aktivnosti je Udruženje penzionera grada Vukovara i predsednica Zlata Miškić koja već dugi niz godina organizuje ovu aktivnost, a mi joj pomažemo. kako u finansijskom tako i u organizacionom delu. Nažalost, zbog situacije vezane za pandemiju moramo se ponašati tako da ljude koji su u trećoj starosnoj dobi zaštitimo. Dolaze nam novogodišnji i Božićni praznici i svakako želimo da ih na ovaj način obradujemo. Ovo je tradicionalna akcija koju organizujemo svake godine, ali ona se tu ne zaustavlja jer u januaru nastavljamo dalje i podelićemo preko 100 paketa socijalno ugroženim porodicama – rekao je Srđan Kolar.

Ova akcija odvija se u saradnja tri srpske organizacije koja je, ističe predsednik VSNM Dejan Drakulić, neophodna posebno u trenutnim okolnostima.

– Važno je da sve institucije sarađuju, moramo biti povezani pogotovo u ovoj situaciji i kada smo svi svesni odlaska i smanjenja broja stanovnika i ne samo pripadnika naše nacionalne zajednice. Ovo je deseta godina zaredom kako u saradnji sa udruženjem penzionera provodimo ovu akciju podele humanitarnih paketa. Želimo u ovom periodu biti sa našim građanima posebno sa onima koji su najugroženiji. Možda ovaj socijalni paket ljudima i ne znači puno koliko im znači da ih neko obiđe i sa njima razgovara. Ove godine situacija je specifična i paket ćemo samo predati na ulaznim vratima, ali nadam se da ćemo uskoro opet moći razgovarati, poslušati njihove probleme i nastojati rešiti ono što možemo. Nama je važno da smo u kontaktu sa našim građanima – istakao je Drakulić.

Podela pakete penzionerima i socijalno ugroženim osobama starije životne dobi neće biti jedini vid pomoći i podrške za pripadnike srpske zajednice sa područja Vukovara. Iako epidemiološke mere ograničavaju organizaciju i način podele pomoći ove tri srpske organizacije nastaviće saradnju i tokom novogodišnjih i božićnih praznika kada se planira i podela paketa socijalno ugroženim porodicama, deci iz vukovarskih vrtića i osnovnih škola kao i intenzivnija komunikacija i po potrebi obilazak svih ugroženih osoba koje žive same. Datumi realizacije ovih akcija biće usklađeni sa epidemiološkom situacijom koja je pomerila školske praznike, mnoga već tradicionalna druženja i obeležavanja značajnih datuma.

The post Vukovar – Paketi kao podrška starijim i socijalno ugroženim ljudima appeared first on srbi hr.

Original Article