Vuk nije zaboravljen

Srbi u Beču su u organizaciji Integraciono-kulturnog udruženja Fokus odali poštu Vuku Stefanoviću Karadžiću povodom godišnjice njegove smrti. Na inicijativu Dragana Perišića organizovano je polaganje venca na spomenik reformatoru srpskog jezika, filologu, etnologu, diplomati i tvorcu novog pravopisa.

Polaganju venca prisustvovali su Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, članovi Austrijsko-srpskog društva, SKC „Stevan Mokranjac“, KSD Bambi, udruženja Bečke poete Austrijsko-srpsko kulturnog udruženja „Vilhelmina – Mina Karadžić“.

Odavanjem počasti Vuku Karadžiću upućena je, kako je istaknuto, jasna poruka da je „srpski jezik identitet srpske zajednice“ i da treba istrajati u borbi za očuvanje i negovanje srpskog jezika u dijaspori. Prof. Svetlana Matić govorila je o životu i delu Vuka Karadžića, a sekretar udruženja Fokus Malina Marina Janković je na nemačkom jeziku iz knjige prof. dr Volfganga Rorbaha pročitala tekst posvećen životu reformatora srpskog jezika u Austriji.

Vesna Jovanović Klinger, predsednica udruženja Fokus, zahvalila je svim prisutnima na odzivu, posebno drugim udruženjima sa željom da se u borbi za ostvarenje nacionalnog interesa treba uzdignuti iz okvira udruženja, te pozvala sve Srbe na jedinstvo.

Ni Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji, kao i ranijih godina, ni ove nije zaboravio Vuka Stefanovića Karadžića. Povodom godišnjice smrti našeg prosvetitelja koji se upokojio 7. februara 1864. u Beču delegacija Prosvjete posetila je bistu Vuka Karadžića u ulici Razumovski, očistila i uredila prostor oko spomenika i položila bukete cveća i vence.

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Austriji, podseća da odbor iz Beča i Vukova zadužbina iz Beograda godinama imaju odličnu saradnju koja je pre nekoliko meseci krunisana i protokolom o saradnji.

– Ovo je i mali znak pažnje, pozdrav i poruka prijateljima u Vukovoj zadužbini, kao i svim našim ljudima, da Srbi u Beču nisu i neće zaboraviti veliko delo velikog srpskog prosvetitelja i da će i dalje čuvati uspomenu na njega – dodao je on.

Spomenik bolje održavan

– Posle naših čestih apela i višegodišnjih obilazaka, primetili smo da Vukov spomenik ovih godina češće posećuju naši građani i da je bolje održavan. Prosvjeta i dalje pokušava da ga redovnije pazi i uredi prostor oko njega, a i deca Prosvjetine škole srpskog jezika redovno dolaze ovde na izlete. Radujemo se da je ovaj simbol naše kulture i našeg jezika u austrijskoj prestonici postao važniji i vidljiviji našim ljudima ovde, a dešava se da nas i sugrađani Austrijanci sa interesovanjem pitaju čiji je to spomenik i zašto je važan, na šta naravno dobiju sve moguće informacije – kazao je Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Austriji.

Чланак Vuk nije zaboravljen се појављује прво на Vesti online.

Original Article