Vreme je za kupovinu jelke -12. dezembra počinje prodaja jelki u Beču

Božićni praznici i Nova godina su na pragu, a samim tim i kićenje novogodišnje jelke. Ako se dvoumite da li da kupite pravo drvce ili veštačko, evo par saveta.
Prirodne jelke su mirišljave, lepe, podsećaju vas na detinjstvo, a sa druge strane niste baš sigurni da li je sasvim ok da se zbog vašeg zadovoljstva seku šume. Budite bez brige jer u Austriji postoji preko 1.000 firmi koje pošumljavaju više od 3.000 hektara samo za božićne jelke.
Svake godine u Beču se proda više od 400.000 jelki. Bogat izbor vrsta i veličina, od domaćeg bora do finske smreke, a ne retko se mnogi odlučuju i samo za granu jer zauzima manje prostora i lakša je za iznošenje iz kuće, kada se završe praznici. Bečlije ipak češće kupuju domaći bor, mada je tipičan miris jelki jači kod stabla smreke.

Bečka služba za pijace (Wiener Marktamt) svake godine određuje prodaju kao i kontrolu svih štandova za prodaju jelki. Bečlije ove godine mogu pronaći svoju jelku za božićne praznike na 296 štandova, a radno vreme istih je od 08:00 do 20:00 časova, svakog dana od 12. do 24. dezembra 2016.
Cene se kreću od 10 do 35 evra po metru, a najnoviji trend je "bio-jelka".

Ukrašavanje jelke

Kada ste najvažniju stvar uradili, kupili jelku, treba još samo da je okitite. Najčešće se jelke kite kuglicama raznih boja, perlama, trakama i lampicama, ali ima i onih koji na svoja drvca stavljaju ručno rađene ukrase, niske od kokica, kolutove isečene narandže i slično.
Vaši mališani će biti oduševljeni, ako dekoracija jelke budu figurice životinja, zeke, medvedići, igračkice. Ukoliko niste genije za dizajn, predlažemo da se držite pravila − najviše tri boje. Tako će jelka izgledati elegantno, a vi ćete dobiti komplimente da ste je ukrasili sa stilom.

Koliko god se ovaj običaj nekima činio detinjast, priznaćete da praznični duh osetite tek kada u uglu dnevne sobe ugledate lepo ukrašeno drvo, po želji Vas i Vaših ukućana! Važno je samo da je jelka šarena i da svetli i spremna je da dočeka Novu godinu, a najveća radost je ako se ispod nje postave i pokloni.

Za one koji slave pravoslavni Božić (7. januar) i Novu godinu (14.januar) preporučujemo da kupovinu i kićenje jelke ostave za poslednju nedelju dezembra, jer u ovom slučaju, jelka treba izdržati duži period.

Kako održavati jelku

Isečena jelka u proseku traje od četiri do šest nedelja. Da bi trajala što duže, treba joj podrezati deblo za santimetar i po, i uroniti je u posudu s vodom.
Odrežite i par većih grana kako bi drvo moglo da “diše”. Ovu vrstu jelku je najbolje da smestite u vodu, jer prosečno drvo će “popiti” čak oko 1 litru vode dnevno. Ako ne želite da vam iglice nakon nekog vremena brzo otpadnu, neki tvrde da je najbolje da u posudu sa vodom u kojoj vam stoji jelka, dodate malo šećera ili izmrvljen aspirin. Ako je jelka s busenom, prebacite je u saksiju, dopunite zemljom i redovno zalivajte. Tako će duže vremena ostati sveža i neće potamneti. Osim toga, preporučuje se da je povremeno poprskate i osvežite vodom.Original Article