Vratićemo “Čiču” u Beč

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča putuje na 24. evropsku smotru srpskog folklora u Beogradu potpuno spreman i motivisan da osvoji šampionski pehar. Pripreme za Smotru koja će se ovog vikenda održati u Centru Sava obavljene su profesionalno, baš kao i za sva takmičenja na kojima nastupa društvo iz Beča, poznato po odličnim rezultatima i neprekidnom rastu broju članova.

Četvorostruki prvak Evrope u Beograd ide sa posebnim motivom. Svi u ansamblu žarko žele da u Beč vrate “Čiču”, pobednički pehar Evropske smotre folklora.

– Želeo bih da vratimo titulu prvaka u Beč. Red je da se “Čiča” vrati u prostorije “Mokranjca”, gde mu je mesto – samouvereno kaže Saša Kostić, predsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

On veruje da će na Smotri u Beogradu ocenjivanje biti korektno i da će najbolja koreografija i izvedba pobediti. Najbolju, prema njegovom mišljenju, ima baš njegovo društvo.

Umetnički rukovodilac i koreograf društva Milorad Runjo, jedan od najuspešnijih u dijaspori, ističe da se njegov izvođački ansambl maksimalno pripremao i uvežbao sve što im je zadao.

“Mokranjac” će na takmičenju u Beogradu izvesti koreografiju “Vodeničarska noć” – Igre i pesme Bosilegradskog krajišta. Koreograf je Runjo, a muzički aranžman je sastavio Darko Ćitić, čiji će orkestar pratiti bečki folklor na nastupu u Beogradu.

Runjo kaže da “Mokranjac” nastupa kao 31. učesnik na Smotri u Beogradu. Taj broj im je doneo sreću pre šest godina.

– Kada smo uzeli prvu titulu prvaka na Smotri u Nišu izašli smo na scenu pod istim brojem – ističe Runjo.

Kaže i da će u Beograd otputovati sa 26 parova u originalnim nošnjama.

– Svako ide tamo da bi pobedio i očekuje najbolje. Zbog toga je glupo reći da ne idemo da pobedimo. Međutim, ipak na prvom mestu nam je druženje sa drugim društvima, što je iznad svega. Nama u goste u Beograd dolazi društvo “Šumadija” iz Milvokija. Sa njima ćemo provesti nekoliko lepih dana u domovini – uveren je Runjo.

Gledaju sami sebe

Milorad Runjo ne očekuje da će u Centar Sava doći publika iz Srbije jer to ni do sada nije bio slučaj.

– Do sada su samo ansambli koji su učestvovali sami sebe gledali. Veoma je mali procenat naših iz matice koji dolaze na Smotru. Ne bi bilo loše ako bi građani Srbije došli i videli kako mi u dijaspori negujemo srpsku kulturu i tradiciju – poručuje Runjo.

On ističe da je teže negovati svoju kulturu u inostranstvu, jer naši mladi u svakodnevnom životu ne koriste srpski jezik, pa im je rad u društvu jedina prava spona sa otadžbinom.

Чланак Vratićemo “Čiču” u Beč се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.