Vladiki Konstantinu zabranjen ulazak u crkvu

Nema mira u Pravoslavnoj crkvenoj opštini Svete trojice u Cirihu. Sukob izmedu starog Upravnog odbora ove crkvene opštine i Eparhije srednjoevropske, na celu sa vladikom Konstantinom, kulminirao je prošle nedelje kada je episkopu srednjoevropskom, kao i sveštenicima ove eparhije, onemoguceno da udu u prostorije Crkvenog centra u Zoliger štrase, kao i crkvu u Elizabet štrase. Vladika Konstantin je zbog toga išao i u cirišku policiju, cijim predstavnicima je dao do znanja da su moguci sukobi, za koje eparhija kojom rukovodi nece da bude odgovorna!
– U Cirih sam doputovao da bismo konacno preuzeli upravu nad ovom Crkvenom opštinom i tamo postavili našeg sveštenika. U Cirihu je privremeno služio otac Simeon, koji je na ispomoc došao iz druge eparhije kojom rukovodi vladika Dositej iz Stokholma – kaže za „Vesti“ vladika Konstantin, koji istice da protiv oca Simeona nisu imali ništa, tim pre što u Cirihu ima mesta za dva sveštenika. Bitno je, po njemu, bilo samo daotac Simeon reši svoj kanonski status, odnosno da ga vladika Dositej razreši službe u svojoj eparhiji.

„Šetajuci“ sveštenik

Upravni odbor Crkvene opštine u Cirihu doveo je mimo saglasnosti sa Eparhijom srednjoevropskom na bogoslužno mesto u Cirihu jeromonaha Kozmu, ruskog sveštenika, clana berlinske dijeceze Ruske pravoslavne crkve, koji je, prema recima vladike, „neovlašceno pricešcivao naše vernike u Cirihu“.
– On je to ucinio i pored zabrane koju mu je izdao njegov vladika, a i inace je taj covek poznat kao svešenik koji „šeta“ od crkve do crkve i radi „po pozivu“ – kaže vladika Konstantin.

– U Cirihu, nažalost, nisam imao priliku da se sretnem ni sa jednim clanom Upravnog odbora Crkvene opštine. Oni su delegirali svog advokata, a ja sam odbio da sa njima razgovaram preko trece osobe. U svakom slucaju, advokat mi je u ime dr Jovana Antica, predsednika Crkenog odbora u Cirihu, urucio „hausferbot“ ili zabranu ulaska u prostorije Crkvenog centra. Meni licno, ali i svim sveštenicima Eparhije srednjoevropske. Dokument iste sadržine odnosi se i na crkvu u Elizabet štrase, ali je taj papir potpisan od Fondacije za unapredenje srpske pravoslavne crkvene opštine Svete trojice u Cirihu, ciji je clan od osnivanja penzionisani sveštenik Draško Todorovic – kaže vladika Konstantin.
Po njegovim recima, vernici u Cirihu su u najmanju ruku zbunjeni najnovijim dešavanjima, mnogi su potpuno prestali da idu u crkvu ili posecuju one u Sent Galenu ili Bazelu.
– Ja sam i dalje otvoren za razgovor i dogovor. Ali sa ljudima koji unapred odbijaju dijalog, zaista je teško doci do rešenja kojim bi svi bili zadovoljni – istice episkop srednjoevropski Konstantin.