Владика Теодосије у посети српској заједници у САД

Владика-Теодосије-у-посети-српској-заједници-у-САД

четвртак, 07.12.2023,  16:42 -> 17:32

Владика Теодосије у посети српској заједници у САД

Владика Рашко Призренски Теодосије започео је боравак у Америци посетом Србима у највећем граду савезне државе Висконсин, Милвокију.

Владика Теодосије служио је литургију са овдашњим свештенством, оцем Радетом Ћутилом и оцем Серафимом Балтићем.

„Данас сам веома срећан што смо овде служили литургију у Храму Светог Саве. Рекао сам, једном од најлепших храмова где сам ја служио и што сам упознао овај дивни народ који су нас срцем и душом овде дочекали и прихватили. 
На првом месту моја жеља је била да дођем да се поново сретнем са нашим људима који су далеко од своје отаџбине, али који у својој души, у свом срцу носе наше светиње, наше Косово и Метохију, нашу Рашку стару земљу, Стару Србију. Ми који смо данас на тим просторима улажемо велике напоре да сачувамо нашу земљу и наш народ и наше светиње. Али те светиње да буду живе, да буду у функцији. Али смо свесни да то не можемо сами“, рекао је владика Теодисије.

Хор цркве Свети Сава запевао је песму Ој Косово, Косово у част гостију.

Владика Теодосије је поздравио чланове овдашњег хора који спремају донаторски концерт за децу у Ораховцу.

„Велика је наша радост да смо данас овде у Милвокију чули децу како певају песму Ој Косово, Косово, нарочито што ће 23. децембра деца овде певати за децу Ораховца и за децу Косова и Метохије.“

Током ове посете Сједињеним Америчким Државама владика Теодосије ће посетити више православних цркава и манастира у Чикагу и широј околини, укључујући Манастир Нову Грачаницу, српску православну цркву Светог Николе у Лајонсу и Саборни храм на Српској улици, односно Редвуд Драјву.

Detaljnije