Vladika Irinej ujedinio crkvu

Šest godina je proteklo od ustoličenja uvaženog vladike australijsko-novozelandskog Irineja. Ostvario je zaveštanje srpskog patrijarha Pavla

OVE jeseni dana navršilo se šest godina od ustoličenja vladike Irineja u tron Episkopa australijsko-novozelandskog. Ovaj jubilej episkopu je čestitao prota Miodrag Perić, starešina hrama Svetog cara Lazara u Sidneju, gde stoluje vladika Irinej.

Otac Miodrag Perić i otac Rade Radan su, u ime svog sveštenstva, povodom šeste godišnjice ustoličenja, a o prazniku Svetih otaca Sedmog vaseljenskog sabora, episkopu Irineju poklonili ikonu na kojoj su izobraženi likovi Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, zajedno sa svetim Irinejem lionskim i likovima svetih Srba svetitelja i svih svetitelja kojima su posvećeni hramovi Srpske pravoslavne crkve u Australiji i Novom Zelandu.

Vladika Irinej se zahvalio na lepim rečima i još jednom podsetio na reči koje je uputio blažene uspomene patrijarhu Pavlu, po prvom povratku u Beograd nakon ustoličenja u Australiji, kada je rekao: Vaša Svetosti, hvala Vam što ste mi poverili i podarili tako divan narod kao što su pravoslavni Srbi u Australiji. Vladika Irinej je bio savetnik patrijarha Pavla, koji je zajedno sa Sinodom SPC u jesen 2006. godine odlučio da ga imenuje za episkopa Eparhije australijsko-novozelandske. U tom trenutku u Australiji, gde živi oko 200.000 Srba, postojala je još jedna Eparhija slobodne srpske crkve, tako da je novi episkop imao zadatak da ujedinji dve eparhije.

On je inicirao stvaranje zajedničkog Ustava SPC u Australiji i na Novom Zelandu, koji je posle tri godine rada, javne diskusije i glasanja usvojen u Melburnu kao akt ujedinjenja dve eparhije i stvaranja Mitropolije australijsko-novozelandske. Sinod SPC je podravio ovaj uspeh vladike Irineja, sveštenstva i naroda na petom kontinentu.
– Stanje u Mitropoliji je danas izuzetno dobro. Crkva je živa i jaka, zahvaljujući dobrom sveštenstvu i blagoslovenom narodu. Mogu da sazivam i držim litrugiju usred radne nedelje, jer sam siguran da će se narod odazvati. Toga nema u našim crkvama u Americi… – kaže vladika Irinej.

Stvaranjem Mitropolije australijsko-novozelandske, formirana je i jedinstvena Srpska zajednica, koja ima 47 parohija, dvadesetak organizacija, udruženja i klubova, oko 20.000 vernika. Crkva i Srpska zajednica zajedno poslednjih godina rade na izgradnji Srpskog pravoslavnog koledža Sveti Sava u Sidneju?

– Krenuli smo sa ubrzanom izgradnjom koledža, jer sam osetio da narod ima poverenje u Crkvu i episkopa. Moja ideja je da koledž ne bude samo škola za mlade, već pravi srpski duhovni centar i sedište Mitropolije. Planiram da ovde dovedem monahinje da uče decu u obdaništu, osnovnoj školi, gimnaziji i bogosloviji. U planu je izgradnja manastira, crkve i kapele u kojima će biti sedište Mitropolije.

Planiramo da na imanju podignemo veliki saborni hram, jer nam takav nedostaje u Sidneju – veruje episkop australijsko-novozelandski Irinej.
U međuvremenu je razvijena parohija i crkva Svetog Luke u Liverpuli, sidnejskoj opštini gde živi najviše australijskih Srba. Oživljena je i zajednica na Novom Zelandu.

I, što je najvažnije vladika Irinej je sa narodom uspeo da uspostavi saradnju sa australijskim vlastima, tako da su Srbi bili predstavljeni najpre u parlamentu države Novi Južni Vels, a nedavno i u federalnom parlamentu Australije u Kanberi.

SVEŠTENIK IZ OHAJA

VLADIKA Irinej je rođen 1955. godine u Klivlendu, država Ohajo kao Mirko Dobrijević. Završio je dva najuglednija teološka fakulteta u SAD i u svetu – Sv. Vladimir i Sv. Tihon. Na jednom od njih predavao je i vladika Nikolaj Velimirović. Profesor je na poznatom Lajola univerzitetu u čikagu.

NAGRADE PREGAOCIMA

CENEćI duhovni rad Milke Milićević, dugogodišnje učiteljice srpskog jezika i pesnikinje iz Sidneja, kao i Radivoja Mačkovića, mitropolijskog fotografa, vladika Irinej im je uručio Orden Svetog Despota Stefana i Orden Svetog Petra Cetinjskog. Ovo su prvi ordeni ove vrste u Australiji.