“Više se radi, ali i ZARADI”, SRBI otkrili kako se živi u KANADI, realnost nije baš SJAJNA!

Za ove prostore migracije stanovništva nisu nikakva novost. Ljudi decenijama odlaze u strane zemlje “trbuhom za kruhom”, neki od njih su tamo, zbog roditeljske odluke, proveli veći deo detinjstva, pa se gotovo i ne sećaju koliko se razlikuje život u Srbiji od onog u inostranstvu. Večita dilema jeste, šta raditi i kako se snaći u stranoj zemlji i koliko će nam trud, rad i obrazovanje značiti “preko grane”?

Upravo to je bila tema nedavno postavljenog Fejsbuk posta u kojem je člana jedne grupe koja okuplja Balkance u Kanadi, interesovalo kojim profesijama se sve tamo bave, piše “Blic”.

Najveći broj korisnika koji su želeli da podele svoje iskustvo, prijavio je da radi u transportu, odnosno da su vozači kamiona. Odmah iza njih javljali su se agenti za nekretnine, kancelarijski radnici, koji navode da se bave knjigovodstvom ili drugim administrativnim poslovima.

Nekoliko korisnika tvrdi da radi u medicini ili u obrazovanju, pa su se javljali profesori engleskog, švedskog i umetnosti, koji ističu da im je najveći problem pravila fakultetska diploma, odnosno da kanadska administracija nije priznavala diplome srpskih univerziteta, zbog čega su morali da nastave svoje obrazovanje tamo. Neki od njih su i priznavali da su pokušali da se bave svojim primarnim zanimanjem, ali im se poslovne obaveze na istom poslu čine težim nego u Srbiji.

Među komentarima izdvojili su se i dostavljači hrane, radnici u IT sektoru, ali i čistačice, te je jedna od njih navela da u njenom kolektivu postoji čak četiri osobe sa fakultetskom diplomom koje sa bave ovim zanimanjem.

“Samo nek je pošteno”, “Imamo više vremena i veća je zarada nego na drugim poslovima”, hrabrili su je drugi korisnici i opisivali benefite ovog, umesto nekog drugog zanimanja.

Jedna žena je čak iskoristila svoje iskustvo da odgovori na pitanje ekonomisti iz Valjeva šta ga čeka ako se preseli u Kanadu.

“Da vam odmah bude jasno, u Kanadi nema to – lekar, apotekar, ekonomista i tako dalje. Budite spremni da od diplome odmah leba nema. Proces da radite u struci je dug, za neke nedostižan ali se i od drugih poštenih poslova može živeti i priuštiti lep život za porodicu”, rekla je ova žena i istakla da u Kanadi živi mnogo bolje nego što bi to bio slučaj da je radila u struci i ostala u Srbiji.

Čini se da su se svi korisnici složili u jednom, da uprkos razlikama u mentalitetu i odnosu prema radu situacija nije sjajna ni u Kanadi i zaključuju – “više se radi, ali i zaradi”.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Blic
Original Article