Виктор Митић: Моја уметност настаје из грешака

Виктор-Митић:-Моја-уметност-настаје-из-грешака

понедељак, 19.02.2024,  13:24 -> 15:11

Извор: Биљана Туцаков

Виктор Митић: Моја уметност настаје из грешака

У разговору за Радио-телевизију Србије (РТС), канадски уметник српског порекла, Виктор Митић, поделио је своје јединствене увиде у процес стварања.

„Моја уметност настаје из грешака и из њих расте њена снага“, изјавио је Митић, чији рад спаја ватрено оружје са визуелном уметношћу, наглашавајући апсурдност и бесмисленост насиља.

Његов приступ уметности је интроспективан, где се кроз изрешетане слике и скулптуре отвара дијалог о друштвеним питањима. „Уметност треба да провоцира и покреће размишљања, а моја намера је управо то“, додатно је појаснио Митић у интервјуу за РТС.

Споменуо је и свој рад на изрешетаном школском аутобусу, који је привукао велику пажњу: „Желео сам да људи осете контраст између невиности и насиља. Ова скулптура није само уметничко дело; она је позив на размишљање.“

Митић је такође открио како непредвидиви елементи могу обликовати уметност. „Једном приликом, киша је променила моју слику док сам био на паузи. Тај случајни ефекат кише на платну показао ми је да уметност може настати из неочекиваних ситуација“, рекао је за РТС. 

Заједно са својом дубоком преданошћу уметности, Виктор Митић истиче се као глас који изазива, уметник који не само да преиспитује већ и преобликује перцепције насиља, уметности и културе.

image0.jpegimage3.jpegimage4.jpegimage5.jpeg

Detaljnije