Видовдански сабор српске дијаспоре

Видовдански-сабор-српске-дијаспоре

На свечаном отварању Видовданског сабора дијаспоре, поред председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, обратили су се и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, викарни епископ Иларион, као и домаћин скупа, министар задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Премијерка Ана Брнабић је казала да јој је велика част што је на скупу са својим сународницима. Истакла је да Влада Србије има три различита тела која раде са дијаспором, што најбоље потврђује колико је дијаспора нашој земљи важна.

„Ми смо се овде окупили први пут након 10 година и огромна нам је жеља да свима вама који желите да се вратите то омогућимо, као и да вам омогућимо да инвестирате у земљу ако желите, али и да чујемо све ваше идеје које имате „, казала је Брнабићева.

Сабор је почео интонирањем химне, а учесницима се прво обратио министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар без портфеља задужен за координацију Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић рекао је да ће теме овог скупа, највећег после дуго година, бити од суштинског значаја за дијаспору.

„Ова важна иницијатива има за циљ да обликује будућност наших односа и постави темеље за дугорочну сарадњу. Ово је јединствена прилика да боље разумемо изазове са којима се суочава дијасапора широм света. Кроз панеле и дискусије истражићемо јачање веза дијаспоре и матице, подршку заједницама, очување језика и културе, унапређење еконоских могућности као и права наше дијаспоре“ рекао је Милићевић.

Он је додао да је визија владе да дијаспора буде снажан партнер Србије и да желимо да ојача везе између матице и дијсапоре што је услов за напредак.

Милићевић је на почетку сабора најавио дугорочну стратегију и нови закон о дијаспори.

Дачић је казао да је јако важно да дијаспора сарађује са матицом.

„Србија има огромно поштовање за напор дијаспоре да сарађује са матицом. Да знате ви никада овде нећете бити гости и Србија ће увек бити ваш заступник. јер то није само наша законска већ и морална обавеза“, поручио је Дачић представницима дијаспоре.

„У време када се српски народ суочава са проблемима у актуелном тренутку, који није различит од тренутка од пре 100 година, а то је положај нашег народа на Косову и Метохији, Босни и Херцеговини, Хрватској… Да на причам сад и о другим деловима бишве Југославије“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Срби се деле на оне из централне Србије, јужне Србије, Србе преко Дрине, Србе преко Саве и Дунава, ко је за коју краљевску породицу, партизане и четнике, црну и белу руку…

„Мислим да су то теме на којима не можемо да окупимо никога“, оценио је Дачић.

Он је на Видовданском сабору дијаспоре позвао присутне да у свету промовишу Србију и да се поносе на своје порекло, истичући да цео свет зна за Србију због научника Николе Тесле и Михајла Пупина, као и спортиста Новака Ђоковића и Николе Јокића.

„И њихов успех је неизмерно важан за нашу слику у свету. А ви сте шампиону у послу којим се бавите, у комшилуку где живите. Све вас тамо не доживљавају као појединце, него као представнике једног народа који има много разлога да буде поносан на своју прошлост и на своју визију будућности“, казао је шеф српске дипломатије.

  На сабору о привреди, културном повезивању и заједничком раду на заштити националног идентитета

У оквиру дводневног Сабора, на којем учествују представници дијаспоре из готово 30 држава света, организоване су панел дискусије на тему привредног повезивања матице и дијаспоре, унапређења сарадње у области културе и образовања, као и заједничког рада на заштити националног идентитета.                                                         

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић обратио се данас на свечаном отварању Видовданског сабора дијаспоре, које је уприличено у Дому Народне скупштине.

Учесницима и гостима је, на самом почетку, пожелео добродошлицу у дом свих грађана Србије и свих припадника српског народа где год да живе. Указао је на симболику назива Сабора, који протиче у знаку Видовдана, највећег и најзначајнијег празника за српски народ.

„Речима председника Републике Александра Вучића: „Видовдан је најважнији знак, симбол на нашем националном небу, ономе испод којег се окупљамо и тражимо и разлог и начин да постојимо“. И, баш зато што се на Видовдан све најбоље види, тако је данас посебно јасно – да ми тај знак и наше видовданско предање као путоказ следимо, на само нашем путу мудрости, слоге и успеха. Тим путем је Србија донела одлуку да иде, њиме корача већ деценију, сигурним и одлучним кораком, иде незаустављиво, решена да буде земља добре будућности за све који јој припадају, и којима она припада“, поручио је др Орлић, додајући да доказ поверења и сигурности у одабрани пут, као и у постигнуто јединство, јесте и одржавање Видовданског сабора дијаспоре, на којем је учешће узело више од 200 делегата из српског расејања, окупљених и спремних да, заједно са представницима своје матице, поделе своје предлоге, очекивања, и са њима разговарају о даљем заједничком раду.

Указао је на све успехе које је Србија претходних година остварила и који су омогућили њено утемељење као самостална, суверена и слободна држава, посвећена одбрани својих националних и државних интереса. „За све нас је неизмерно важно што чујемо и од наших људи који живе у другим државама да конкретну и снажну подршку своје матице, и политичку и материјалну и финансијску, данас – и виде и осећају“, рекао је др Орлић.

Учесницима панела је пожелео успешан и плодотворан рад и поручио да су институције Републике Србије спремне да учествују у јачању већ постојеће сарадње са дијаспором и њеном унапређењу у свим областима од значаја, те да ће се наставити борба за подизање Србије из које се данас не одлази, већ се у њу враћа и у њој остаје.

Сабор организује Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.

На Сабору који траје данас и сутра учествује више од 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.

Делегати из расејања ће говорити о Закону о дијаспори и Србима у региону, о привреди и култури наших људи у свету и у матици, а на дневном реду је и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и многе друге теме.

Detaljnije