Видовдански сабор дијаспоре 2023 у Дому Народне скупштине

У Дому Народне скупштине, данас је почео Видовдански сабор дијаспоре у присуству више од 250 учесника из српског расејања широм света, као и угледних званица из државног врха Србије, који организује министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором,
На Сабору који траје данас и сутра учествује више од 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.
Сабор је почео интонирањем химне, а учесницима се прво обратило министар без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић, министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије, Ивица Дачић, као и председник Народне скупштине Владимир Орлић и епископ Иларион.

Дачић је говорећи на скупу казао да је јако вазно да дијаспора сарађује са матицом.
„Србија има огромно поштовање за напор дијаспоре да сарађује са матицом. Да знате ви никада овде нећете бити гости и Србија ће увек бити ваш заступник, јер то није само наша законска већ и морална обавеза“, поручио је Дачић представницима дијаспоре.
Он је додао да је јако важно да сви будемо заједно и да су како је нагласио „преко главе поделе по верској основи и то је тема која више никаога не може да окупи“.
„Ви у вашим срединама треба да што више да промовишете Србију и своје порекло.Сви заједно морамо да градимо нашу будућнос“, казао је Дачић.

„Не постоји утицајнија дипломатија од вас који имате углед у срединама у којима живите и који сте стекли својим радом и поносом на своје порекло и своју земљу!

Цео свет зна за Србију захваљујући Новаку Ђоковићу @дјокерноле и Николи Јокићу @јокицниколаоффициал! Али Новак и Никола је и свако од вас, иако нисте шампиони у тенису и у кошарци! Ви сте шампиони у својим фирмама, свом комшилуку, на сваком месту где се сусрећете са људима!

Искористимо модерне технологије за још веће зближавање Србије и њених сународника у свету! А нарочито да заједно радимо за добробит Србије, за наш даљи економски развој и наравно, за очување наших најважнијих националних интереса, а то је пре свега наш суверенитет, наша одбрана Косова и Метохије, и нашег идентитета“, закључио је Дачић.
Ђорђе Милићевић је казао да је ово највећи скуп који је после дужег времена окупио наше људе широм света како би разговарали о темама од суштинске важности за нашу отаџбину и српску дијаспору.

„Сабор дијаспоре је прилика да се кроз панеле и дискусије дотакнемо тема које су кључне за нашу дијаспору и видимо могућности унапређења економске сарадње“, казао је он и додао да је уверен да ће се доћи до битних закључака и створити основа за израду будуће дугорочне стратегије у односима матице и дијаспоре.

Извор: Танјуг / Информативна служба ГО СПС