Vidovdan u Torontu

U svojoj vidovdanskoj besedi njegovo preosveštenstvo Vladika kanadski dr Mitrofan je, između ostalog, podsetio da je kosovski boj bio pokušaj odbrane ne samo države nego i hrišćanstva pred najezdom Otomanske imprije.

„Kao što Bog zavoli nas i mi smo dužni ljubiti bližnje svoje. Sveti kosovski mučeninici su to dobro znali a pre njih Sveti mučenik Vid i mnogi drugi mučenici”, rekao je dr Mitrofan i nastavio.

„Da su stradali samo radi otadžbine bili bi narodni heroji. Oni su stradali za Hrista, njegovu Crkvu i njegovo Jevanđelje koje su oni ispunili i pre svog stradanja. Oni su se pripremali za to stradanje kroz post i molitvu i to krunisali tajnom nad tajnama, svetim pričešćem. Zato i kaže narodni pesnik „Sveti Lazo pričestio vojsku u bijeloj Samodreži crkvi”.

“Budimo dostojni potomci naših svetih predaka koji leže svuda po svetu pa i ovde, u ovom mučeničkom groblju pobijeni od onih koji nisu znali za Hrista. Imajmo uvek u vidu da su oni položili đivote svoje za veru i otačestvo, za krst časni i slobodu zlatnu”.

U kratkom obraćanju Živorad Ajdačić je govorio o greškama u nacionalnoj i kulturnoj politici Srbije u prethodnim decenijama a na kraju večeri uručio Episkopu Eparhije kanadske , dr Mitrofanu, sliku Karađorđa, rad slikara Predraga Baja Lukovića.

Veče u Srpskoj nacionalnoj akademiji , ovog 28. juna, bilo je i prilika za razgovor sa kanadskim vladikom i druženje.

Original Article