Vernici preplavili crkvu

vernici-preplavili-crkvu
Vernici preplavili crkvu

D. Matić

Osvešćenje slavskog kolača

Kao i prethodnih godina bonska parohija Vaznesenje Gospodnje je svoju slavu, poznatiju kao Spasovdan, obeležila u nedelju, a ne u četvrtak na dan kada ona pada. Razlog za to je uvek isti, a to je da ona uglavnom pada radnim danom, kada bi bilo veoma teško okupiti naše vernike na bogosluženju.

Lepo vreme je dodatno stimulisalo naše zemljake koji su se okupili u velikom broju da ostanu dugo posle liturgije i proslave svoju slavu, a bilo je ovo najmasovnije okupljanje u poslednje tri godine od kada je parohiju preuzeo sveštenik Dragan Čolaković.

Kako pravila nalažu obeležavanje slave je počelo redovnom liturgijom koju je služio nadležni paroh protojerej Dragan Čolaković i gost iz Frankfurta protojerej stavrofor Stojan Barjaktarević. Pred kraj liturgije usledilo je osvešćenje slavskog kolača i žita koje je za ovu priliku pripremila kuma slave Veselka Puzavac.

Od nje kumstvo za narednu godinu preuzeo je Slavko Živković sa porodicom. Duhovni deo slave završen je besedom oca Stojana koji je objasnio zbog čega je ova slava značajna i šta se njom obeležava, a otac Dragan se zahvalio svim parohijanima koji su se okupili u velikom broju da obeleže ovaj značajni praznik.

Vernici zaigrali tradicionalno kolo
KUMOVI: Porodica Živković i Veselka Puzavac
SVEČANI RUČAK: Parohijani ispunili salu

Parohija raste

Otac Dragan je između ostalog rekao da parohija iz godine u godinu raste, da su prve godine po njegovom dolasku slavu obeležili u gornjoj sali porte, da su druge godine korišćene i gornja i donja sala porte, a ove treće godine iznajmljena je sala preko puta crkve i veruje da će dogodine i ona biti premala za vernike bonske parohije.

Slavski ručak

Zabavni deo slave održan je u sali preko puta crkve gde je priređen svečani slavski ručak i narodno veselje, a za dobro raspoloženje pobrinuo se orkestar Slaviše Koraća. Gosti su se zabavljali pevanjem i slušanjem najnovijih hitove, ali su u više navrata zaigrali narodna kola.

Biseri oduševili

Folklorna grupa Biseri koja deluje pri crkvenoj opštini Bon, a koja postoji i trenira tek pet meseci, imala je svoj drugi nastup. Baš kao i kod prvog nastupa za Vaskrs, folkloraši su oduševili sve prisutne u sali koji su ih ovacijama pozdravljali i tražili reprizu.

Folklorna grupa Biseri pokazala znanje

Detaljnije