Veliki sabor u Ulmu

veliki-sabor-u-ulmu

J. Simeunović

ČUVARI NASLEĐA: KUD „Sveti Nikolaj Srpski“ i Zavičaj

U pokrajini Baden Virtemberg, u gradu Ulmu, narednog vikenda, 13. maja, održaće se spektakularni koncert i već tradicionalni sabor Srba sa više od 400 učesnika.

Naime, kulturno-umetničko društvo (KUD) “Sveti Nikolaj Srpski” proslavlja svoju krsnu slavu i to je povod održavanja ovog velikog događaja na kome će učestvovati najeminentniji folklorni ansambli Švajcarske, Austrije i Nemačke.

Domaćini su se kao i svake godine, i ove godine potrudili da prisutnim gostima prirede bogat kulturno-umetnički program koji sadrži mnogo elemenata srpske istorije, kulture i tradicije srpskog naroda.

Prvi deo programa biće posvećen porodičnim vrednostima i prožima sa tekstovima naših najpoznatijih pesnika 19. i 20. veka.

Drugi deo programa biće posvećen palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, tačnije 142 vojnika, koji su tokom Prvog svetskog rata bili zarobljeni, a isti su preminuli i sahranjeni na srpskom vojničkom groblju u gradu Ulmu.

NARODNO BLAGO: Splet igara

Na ovom tradicionalnom saboru biće prisutni kao gosti generalni konzul Republike Srbije iz Štutgarta Dragan Dimitrijević, članovi Ministarstva kulture i obrazovanja, predstavnici CIOTIS-a iz Srbije, kao i koreografi i etnomuzikolozi iz Srbije.

Ovo će biti i veče folklora bez ocenjivanja i bilo kakvog takmičenja, a ima za cilj da našim zemljacima koji žive u dijaspori omogući učvršćivanje uzajamnih prijateljstava i razmene pozitivnih iskustava.

Domaćinima će u tome pomoći svojim znanjem i izvođenjem: Zlatni ansambl i pobednik švajcarske smotre KUD Zavičaj Njinterthur, medaljom nagrađeni ansambl KUD Homolje Gosau, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” Feldkirch, KUD Kolo Minhen, KUD Morava Štutgart, KUD Drina Augzburg. U goste su pozvana i kulturno-umetnička društva koja će biti podrška, ali neće učestvovati u programu ove godine, a to su SKK Nova generacija Schondorf, KUD Kozara Štutgart, KUD Kolo Voralberg Austrija, kao i igrači i članovi fudbalskog kluba FC Srbija Ulm.

Razigrana mladost

Doček gostiju

– Na početku samog programa, obred lomljenja kolača obaviće sveštenik Ljubomir Zorica iz Ulma. Domaćini će svoje goste dočekati u 17 časova na adresi Njeinbergnjeg 42, 89075 Ulm. Početak programa je planiran za 18 sati. Nakon održanog programa u trajanju od tri sata, prisutne goste zabavljaće muzikom uživo Dejan Milenković, Dragan Marković Jaran i Blic bend, a specifično je to da je ovaj bend za ovu priliku sastavljen upravo iz poznanstava navedenih kulturno-umetničkih društava.

Simbolična ulaznica

– Svi zainteresovani mogu prisustvovati ovom događaju uz simbolično plaćenu ulaznicu na licu mesta – kazala je umetnički rukovodilac folklornog ansambla “Sveti Nikolaj Srpski” Ulm Jelena Simeunović.

Detaljnije