Veliki povratak naše svetkovine

veliki-povratak-nase-svetkovine

Vesti

Publici će se predstaviti i najmlađi folkloraši

Dočekali smo konačno i taj vikend da se u srcu Sidneja ponovo vijore srpske trobojke, a najlepšim delom centra velegrada odjekuju melodije naše muzike i šire se mirisi tradicionalnih kulinarskih specijaliteta od kojih voda momentalno krene na usta.

Potrajalo je nešto više od tri godine kada se na desetine hiljada australijskih Srba, ali i ništa manje pripadnika drugih naroda sa svih krajeva sveta, poslednji put okupilo u Darling Harboru na tradicionalnom Srpskom festivalu u Sidneju.

Pevačka grupa Prelo iz Melburna

Niko tog februara 2020. nije ni sanjao šta će nas sve zadesiti i kroz šta ćemo sve morati da prođemo pre nego što opet budemo u prilici da se okupimo, zaigramo kolo, zapevamo i veselimo svi zajedno.

Jeste da smo izgubili i 2021. i 202. ali ne kaže naš narod za džabe: strpljen-spasen! Jubilarni, deseti Srpski festival vraća se velika vrata, iako u drugačijem terminu i na drugom mestu od onoga na koje smo navikli.

Ni kiša nikad nije bila problem

Tambalong Park je zatvoren zbog građevinskih radova, pa je organizatorima iz Srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA) ponuđeno da ove godine upriliči popularnu manifestaciju u obližnjem Pirmont Bej Parku, iz kojeg puca još lepši poged na ceo sidnejski zaliv, Lučki most i bleštavi “skajlajn“ modernog centra grada.

Iako je lokacija promenjena, organizatori garantuju da posetioci neće biti razočarani ni novim prostorom. Naime, Pirmont Bej Park je deo jednog od elitnih naselja centra Sidneja i smešten je neposredno uz obalu, preko puta čuvenog “Star“ kazina.

Devojke iz sidnejske Lazarice

Vrhunski provod garantuje i program koji su pripremili za ovu godinu. U Sidnej stižu folklorni ansambli i izvođači iz gotovo svih velikih gradova Australije.

– Tačno, izuzetno smo srećni što ćemo okupiti ansamble iz cele Australije, od Perta, Adelajda, preko Melburna, Kanbere, do Brizbejna i Sidneja – kaže kodirektor festivala Sandra Milisavljević.

Spremni su i štandovi puni suvenira

Organizatori su najavili i dva velika koncerta u večernjim satima, kako u subotu, tako i u nedelju. Posle folklornih igara i nastupa pevačkih ansambala, za dobar štimung i pravo narodno veselje prve noći će se pobrinuti Aj bend (iBand), a zatim Toni trubač i njegov orkestar, koji će doneti deo Guče u centar Sidneja.

Završno veče rezervisano je za Orkestar Todorovići, koji će na harmonikama i violinama „zapaliti“ atmosferu uz najpoznatija srpska kola i pravu narodnu muziku.

Pored izobilja hrane, domaćini su potrudili da ove godine organizuju i mnogobrojne sadržaje za decu, kako bi i najmlađi posetioci uživali u vrhunskoj zabavi. A, za one koji strahuju od moguće kiše, meteorolozi kažu da su u subotu u Sidneju šanse za padavine vrlo male, a u nedelju tek koji procenat veće.

Srpsko vojno ordenje na izložbi

– Kiša je često padala na festivalu i nikada nije bila prepreka za do9bar provod. Naprotiv, neretko smo se još bolje provodili kad se zaigra kolo po pljusku. Naravno, za sve koji ne žele da eventualno pokisnu, postavljen je veliki šator ispod kojeg će biti i posluženje i stolice i stolovi, tako da nema prepreka da se ne pojavite na festivaluz – kaže kodirektor ove manifestacije Sandra Milisavljević.

Narodno kolo je tradicija na kraju svakog Srpskog festivala

Dakle, subota od podne, odnosno nedelja od 11.00 ujutro, pa sve do kasnih večernjih sati zagarantovana je vrhunska zabava u Pirmontu. Posle tri godine prindudne pauze, si se radujemo jubilarnoj desetoj smotri srpske kulture, tradicije i nasleđa u najlepšoj australijskoj luci.

Kako do Pirmonta?

Pirmont Bej Park se nalazi oko kilometar severnije od dosadašnje lokacije, Tambalong Parka. Ako dolazite automobilom, u okolini postoji više garaža koje se plaćaju, kao i dosta parking mesta na ulici.

Druga i možda najbolja opcija je tramvaj, odnosno Light rail, čija stanica se nalazi bukvalno na 30 koraka od parka, s druge strane ulice. Potrebno je da uhvatite liniju L1 koja ide sa Central stanice i siđete na Pirmont Bej stanici.

I voz je dobra opcija, naročito za sve koji dolaze iz udaljenijih delova Sidneja. Uhvatite bilo koju liniju koja ide do Gradske većnice (Town Hall), a odatle petnaestak minuta lagane šetnje preko starog, pešačkog Pirmont mosta.

Prihod za Srbe sa KiM

Direktor Srpskog festivala Mihailo Mijatović najavio je i izuzetan istorijski sadržaj u vidu velike izložbe srpskog vojnog ordenja, medalja, uniformi i drugih obeležja našeg naroda.

Pored ove izložbe koja ima za cilj da re svega mladim ljudima u Australiji približi istoriju svog naroda i da nikada ne zaborave ko su i odakle potiču, organizatori su festivalu dali i humanitarni karakter.

– Mi smo kao SOYA ipak mala organizacija, ali sve što radimo, radimo srcem i dušom, a ne za novac. Želim da naglasim da će sav novac koji budemo zaradili na Festivalu, biti doniran Srbima u otadžbini, a pre svega na našem Kosovu i Metohiji – istakao je Mijatović.

Sponzori Beo Grupa i “Vesti“

Generalni sponzor ovogodišnjeg Srpskog festivala biće sidnejska kompanija Beo Grupa, izdavač našeg lista za Australiju.

S druge strane “Vesti“, jedini dnevni list na srpskom jeziku u Australiji, su jedan od medijskih pokrovitelja najveće manifestacije srpske zajednice na kontinentu.

Subota, 22. april:

12.00: Početak festivala – DJ Arty Groove

13.00: Folklorni program

13.30: Pevačka grupa Prelo iz Melburna

14.00: Svečano otvaranje

14.20: Folklorni program

16.20: DJ Arty Groove

16.50: Folklorni program

17.30: Aj bend (iBand)

20.00: Toni Trubač i orkestar

22.00: Kraj prvog dana

Nedelja, 23. april:

11.00: Početak programa

11.15: Folklorni program

12.00: Ansambl Crkve Sveti Lazar iz Alekandrije

12.15: Folklorni program

13.00: Zlatkov Balkan kabare

14.00: Zvanična ceremonija

15.00: Folklorni program

16.00: Takmičenje „Man vs ćevap“

17.15: Izvlačenje lutrije

18.00: Orkestar Todorovići

20.00: Zatvaranje festivala

Detaljnije