Век и по Канаде: Јерићи симбол пословности

Иако у дубокој старости (рођен је 1930. године у Нијагара Фолсу), Ђорђе Јерић, један од најпознатијих и најимућнијих Срба у Канади, и даље се са задовољством и радошћу сусреће и дружи са члановима српске заједнице у Нијагари и региону. Скроман и смирен, са истим задовољством донира за значајне пројекте у српској заједници Нијагаре и Канаде и помаже своју цркву, како је, уосталом, радио све ове деценије живота у Канади.

Бројне су познате личности из јавног, политичког, естрадног и уметничког живота из Србије и Канаде које је Ђорђе угостио на свом Скајлон торњу, симболу целог туристичког региона ове земље и једном од симбола Канаде који се налази на скоро свакој разгледници са Нијагариних водопада.

Прошле године био је један од донатора који је даривао за уређење парка и комплекса око споменика нашем великом научнику Николи Тесли на Нијагари.

– Остаје на овај начин забележено српско име на Нијагари, ми овако подсећамо на нешто што је добро и значајно. Ово што се десило добра је ствар за Србе и за град Нијагару – рекао је Ђорђе тада за „Вести“.

Осим чувеног Скајлон торња, Јерић је, такође, са породицом власник и два хотела од којих је Холидеј Ин задржао свој назив иако није у ланцу америчких хотела с истим именом. Наиме, породица Јерић је још 30-их година прошлог века имала породични бизнис и била је прва која је употребила назив Холидеј Ин. Ђорђе је друга генерација Срба у овој земљи, али српски језик није заборавио.

Образовао се на Торонтском универзитету где је и дипломирао 1953. године. Његови мајка и отац стигли су на северноамерички континент почетком 20. века у великом контигенту тадашњих емиграната који су преко океана долазили у потрагу за бољим животом. Отац Пане је имао изразити смисао за бизнис, па је у времену између два рата рата купио мотел у близини Нијагариних водопада и тако започео породични посао који је Ђорђе проширио и усавршио, а потом га предао наследницима.

Најважније поглавље у животу и пословном успеху породице Јерић била је куповина Скајлон торња 1968. године, једне од најпознатијих туристичких атракција са чијих се висина пружа незабораван поглед на Нијагарине водопаде и околину. Његово визионарско размишљање у промоцији и развијању туризма на Нијагари препознато је у региону и дуго година је био председник туристичке организације у овом граду.

Драги гости

Породица Јерић ужива велико поштовање у српској заједници и увек су драги гости на манифестацијама, пикницима и састанцима где год се Срби друже и раде заједно.
Јерићи су поштовани и у целом региону Нијагаре због заслуга за развој туризма и за однос према послу и партнерима, па је и амфитеатар на колеџу у градићу Ниагара он тхе Лаке по њима назван Јерић.

ИЗВОР: Г.Глигоревић-ВЕСТИ

—————-

26.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Категорије:АКТУЕЛНО, ВЕСТИ ИЗ СВЕТА, ДЕШАВА СЕ…, ДРУШТВО, Други пишу, ИСТОРИЈА, КУЛТУРА, Медији- генератори јавног мњења, Мишљење, Национално питање, Новости, ОБАВЕШТЕЊЕ, ПАТРИОТИЗАМ, Промоција правих вредности, Родољубље, СВЕТ, MAIL – RSS FEED

Tagged as: , , , , , ,