Vaskršnja izložba u Cirihu

“Vaskrs je jedan od najvećih pravoslavnih praznika, pa se svake godine trudim da sa svojim učenicima iz Ciriha osmislim izložbu, koja će biti drugačija i kreativnija od onih koje smo imali prethodnih godina.

Zato smo ove godine organizovali posebne radionice, u svakoj od osam grupa. Učenici su imali zadatak da urade grupni rad, vaskršnje jaje, samostalno birajući tehnike i materijal za rad. Bili su podeljeni u četiri grupe i svaka od njih je osmislila jedan deo zajedničkog rada.

Cilj je bio da kroz grupni rad i integrativnu nastavu učenici razvijaju svoju kreativnost, umetnički dar, estetiku, ali i grade dobre socijalne odnose, razvijaju toleranciju, poštuju drugačije stavove i izbore i neguju narodnu tradiciju i običaje.

Učenici su sa oduševljenjem prihvatili rad u grupi i pokazali kreativnost i veliku želju da baš njihov rad bude najuspešniji i donese im pobedu. Žiri su kao i prethodnih godina sačinjavale poznate ličnosti (Dejan Jelača, Danica Maksimović, sestre Gobović i dr. ) pa tako i tradicionalno naša izložba nosi naziv Poznati biraju najlepše radove. Ove godine su nam u žiriju bili glumac Ivan Bosiljčić i pevačica Jelena Tomašević koji su nakon prispelih radova, imali težak zadatak da proglase pobednike”, rekao je za RTS dr Miško Jovanović.

Na početku je profesor u svakoj grupi dao osvrt na simboliku farbanja vaskršnjih jaja, njihov značaj i posebnost Vaskrsa kao jednog od najvećih pravoslavnih praznika i poželeo učenicima da budu kreativni i maštoviti. Učenici su izrazili svoju kreativnost grupnim radom, ali i naučili nešto više o našoj narodnoj tradiciji.

Osim stvaralačkog duha, osetila se i takmičarska atmosfera. Učenici iz nekoliko škola su se potrudila da njihov rad bude najuspešniji, a oni najbolji će biti nagrađeni diplomama, a njihovi radovi će se naći na izložbi u Konzulatu Republike Srbije u Cirihu.

Iako su, kako kažu imali veoma težak zadatak, pošto su radovi učenika bili sjajni, glumac Ivan Bosiljčić i njegova supruga pevačica Jelena Tomašević doneli su odluku da prvo mesto pripadne učenicima iz Dietlikona, drugo mesto učenicima iz Opfikona (starija grupa), treće mesto su podelili učenici iz Ciriha (Silfeld) i učenici iz Opfikona (mlađa grupa), a četvrto mesto učenici iz Ciriha (Kapeli, 2.grupa). Svi će biti nagrađeni diplomama.

Dr Jovanović je kao i prethodnih godina nastavio uspešnu saradnju sa Konzulatom Republike Srbije u Cirihu, pa će i ove godine nagrađeni radovi biti izloženi u holu Konzulata tokom meseca aprila.