Ustoličen novi kanadski vladika

Crkva u Misisagi bila je puna verujućeg naroda, a osim Srba bilo je i pravoslavnih Ukrajinaca, Rusa, Grka, koji nisu želeli da propuste ovaj svečani čin. A bilo je svečano u crkvi Svih Srba Svetitelja. Liturgija je praćena horom Kir Stefan, a Mnogaja ljeta patrijarhu je pevao okupljeni narod, javlja naš dopisnik iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

Obraćajući se vernicima patrijarh Irinej je podsetio da je dr Mitrofan izabran za kanadskog vladiku na zasedanju Svetog Arhijerejskog sabora 25 maja.

„Sabor je umolio vladiku Mitrofana da se prihvati dužnosti u Eparhiji kanadskoj. Izabrali smo episkopa kome je interes crkve na prvom mestu što i jeste dužnost svakog episkopa. Imajući u vidu njegovo veliko iskustvo kao episkopa istočno američkog, i znajući mu osobine, s puno poverenja Crkva ga je izabrala da upravlja ovom veliko i značajnom eparhijom“, rekao je, između ostalog, patrijarh Irinej.

Patrijarh se na kraju liturgije obratio i srpskim iseljenicima.

„Vi koji ste silom prilika napustili otadžbinu, mesta rođenja, svoje hramove u zavičaju i svoja groblja našli ste u Kanadi novo stanište. Ne zaboravite crkvu koja vas je čuvala u teškim istorijskim iskušenjima i kroz vekove i pomozite novom vladiki koji će vam biti kao roditelj. Poštujte i državu Kanadu u kojoj živite i koja vas je oberučke primila“, poručio je patrijarh Irinej.

Roditelji sa decom, mladi i stari, formirali su red da prime pričešće od patrijarha ili nekog od arhijereja.

Pred kraj liturgije pročitan je i proglas o izboru vladike Mitrofana koji se takođe obratio sveštenstvu i narodu. U duhovnoj i metaforičnoj besedi novi kanadski vladika podsetio je da plodova nema u zapuštenoj bašti i vinogradu i poručio da je nameran da ovaj „vinograd“ okopava, plevi, odseca divlje izdanke ne bi li plodovi bili i brojni i zdravi.

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji kao gosti prisustvavali su predstavnici pravoslavnih crkava kao i sveštenici iz drugih hrišćanskih crkava.

Po završetku liturgije, u Okvilu je održan svečani banket na kome su bili prisutni brojni gosti, najveći dobrotvori srpskih crkava u Kanadi, kao i predstavnici države Srbije – ambasador Mihajlo Papazoglu i konzul Spasoje Milićević.

Patrijarh Irinej, kome je ovo druga poseta Kanadi u 2016, doputovao je u Toronto 13. septembra i sve vreme boravi u manastiru u Miltonu, koji je i sedište kanadske Eparhije. Za vreme boravka patrijarh je služio liturgije u Miltonu, hramu Sv. Dimitrija u Vindzoru povodom 50 godina od osnivanja crkveno školske opštine i u Misisagi povodom ustoličenja novog kanadskog vladike.

Patrijarh posetu Kanadi završava sledeće nedelje, a pre toga je planirana poseta crkveno školskim optinama Sv. Đorđa i Sv. Trojice na Nijagarinim vodopadima.