Uskoro zbornik "Srpski humor i satira u rasejanju"

Zbornik Srpski humor i satira u rasejanju Aleksandar Čotrić je priredio za izdavačku delatnost Saveza Srba u Rumuniji.

U ovoj knjizi, koja će uskoro biti objavljena, nalaze se aforizmi, priče, epigrami i pesme 74 autora iz 21 zemlje sveta, sa svih pet kontinenata.

Recenzent knjige je književnik Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, ilustracije potpisuje Anastasija Vasić, a naslovnu stranu karikaturista Nikola Dragaš.

Pored autora iz regiona i Evrope, svojim radovima zastupljeni su i srpski stvaraoci iz Japana, Južnoafričke Republike, Australije, Kanade i SAD.

„Predgovor knjige sadrži istorijat satire u svetu i kod Srba, gde sam objasnio i razliku između humora i satire i kod srpskih humorista i satiričarima izvan Srbije“, kaže Aleksandar Čotrić.

Iz predgovora Zborniku „Srpski humor i satira u rasejanju“ A. Čotrića

„U ovom Zborniku nalaze se aforizmi, epigrami, pesme, priče i dečji iskazi. Uz kritički i moralno angažovane radove, birao sam one koji prevashodno imaju intelektualnu i umetničku vrednost. Birao sam dela čija se vrednost ogleda u sadržaju, formi, jeziku, stilu, predočenim mislima i idejama, kao i u etičkim stavovima i humanističkim i moralnim porukama.

Uz estetski kriterijum, koji je bio najvažniji, rukovodio sam se principom da su stvaraoci rođeni u devetnaestom i dvadesetom veku, da trajno žive izvan Srbije (rođeni su van matice, ili su se iselili), da pišu na svojem maternjem – srpskom jeziku i da se izjašnjavaju da pripadaju srpskoj književnosti. Pred čitaocima je subjektivni izbor, na osnovu objektivnih kriterijuma. Zbornik, pritom, nije ogledalo, zato što je satira krivo ogledalo. Ova knjiga nije antologija u pokušaju, već proširena antologija“.