Upucan premijer Slovačke

upucan-premijer-slovacke
Upucan premijer Slovačke

Prema medijskim izveštajima,  slovački populistički premijer Robert Fico povređen je u pucnjavi i prebačen u bolnicu. Incident se dogodio u gradu Handlova, oko 150 kilometara severoistočno od prestonice. Osumnjičeni je priveden, navodi se u saopštenju.

Zamenik predsednika parlamenta Ljuboš Blaha potvrdio je incident tokom sednice parlamenta i odložio je do daljnjeg, javila je slovačka novinska agencija TASR.

Incident se dogodio ispred Doma kulture, gde je Fico trebao da održi skup zajedno sa svojim političkim pristalicama.

Reporter dnevnih novina Dennik N nakon što je čuo pucnjavu, video spasioce kako nose premijera do automobila. Čulo se nekoliko hitaca, prema novinarima na mestu događaja.

Fico je prevezen u bolnicu, a policija je uhapsila napadača.

Slovački portal Pravda piše da je napadač ispalio u Fica nekoliko hitaca, nakon čega ga je policija uhapsila.

Premijer Slovačke prebačen je helikopterom u bolnicu u prestonici Slovačke.

Pravda piše da je Fico nakon sastanka vlade u Handlovi šetao među narodom. Prema informacijama, premijer je upucan nekoliko puta u grudi i abdomen.

Napadač je navodno vikao „Robo, dođi ovamo“  pre nego je ispalio hice.

Stanje Roberta Fica je veoma ozbiljno, prenosi Danas.

Aktuality.sk piše da je posle sastanka vlade u Handlovi, došlo do pucnjave. Premijer Robert Ficko je upucan i prebačen u bolnicu. Kasnije je informaciju o ubistvu premijera potvrdio portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Matej Nojman.

„Čuo sam tri ili četiri pucnja. Video sam da je Fico pao na zemlju. Ubica je naknadno uhvaćen“, rekao je očevidac. Prema izvoru „Novosti“, ubica je priveden.

Tri ministra su evakuisana sa lica mesta posle pucnjave.

Potpredsednik parlamenta Ľuboš Blaha saopštio je da je sednica Nacionalnog saveta Slovačke Republike suspendovana na neodređeno vreme zbog atentata na premijera.

Lider SNS Andrej Danko izrazio je podršku stranci Smer-SD i premijeru Robertu Ficu. Danko veruje da će okolnosti biti ispitane. Prema njegovim rečima, jasno je da je to rezultat društvenog sukoba.

„Šokiran sam i užasnut pucnjavom premijera Roberta Fika u Handlovu. Osuđujemo svo nasilje nedvosmisleno i snažno. Verujemo da će premijer Fico biti dobro i da će ovaj užasan čin biti razjašnjen što je pre moguće“, rekao je Mihal Šimečka, predsedavajući Progresivne Slovačke.

Predsednica Zuzana Čaputová najoštrije je osudila današnji „brutalni i neselektivni napad na premijera Roberta Fica“.

„Šokirana sam. Želim Robertu Ficu sve snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada“, saopštila je pres služba.

Post Views: 776

Originalni tekst