Upozorenje bez odjeka

Roditelji su pravovremeno upozoravali nadležne predstavnike Ministarstva prosvete Srbije, Politehnicke akademije, diplomatsko-konzularna predstavništva u Bernu i Cirihu, o problemima dopunske nastave u Švajcarskoj. Ta naša briga se sada i potvrdila informacijom da je broj ucenika smanjen za hiljadu. Osnivanje Udruženja roditelja upravo je imalo nameru da se problem predupredi i pomogne navedenim institucijama – kaže sociolog Drago Obric, predsednik Udruženja roditelja u Švajcarskoj, nekad i sam nastavnik u dopunskoj školi.
Obric dodaje da je ta briga zanemarena, jer je to odgovaralo nekim mocnicima koji su Udruženje krstili „privatnim“.
– Sva dešavanja u dopunskoj školi koja traju vec nekoliko godina se tacno poklapaju sa opštim stanjem u otadžbini… Cak ni posle iskrenog upozorenja roditelja 1999. godine da stanje nije dobro i njihove roditeljske želje da to menjaju, ništa se nije promenilo. O slucaju „zalutalih milion franaka“ neka poslednju rec daju sudski organi, a ako ima zloupotrebe neka odgovaraju pocinitelji.

Oporavak prosvete

– Ovih dana švajcarska kancelarija u Beogradu je otvorila jednu školu u Nišu i to je plemeniti gest koji cemo pamtiti. Školstvo je u haoticnom stanju i bez medunarodne pomoci i nas iz dijaspore teško ce opstati. Verujem da ce državno rukovodstvo prosvetu proglasiti prioritetom i doneti nacionalni program o cetiri miliona ljudi u dijaspori – ocekuje Obric.

I, ako se do tada ne isplate dugovi nastavnicima koji još iznose nekoliko stotina hiljada franaka, neka to naknadno urade odgovorne institucije – kaže naš sagovornik.
Obric podseca da su roditelji, imajuci u vidu da nastavnici nisu dobijali platu, želeli da pomognu svojom participacijom. Na racun Udruženja roditelj uplaceno je 11.000 franaka, i to je veoma pedantno isplaceno nastavnicima. Na racunu ima još 500 franaka.
– Što se tice smanjenja broja daka u našim školama, tamo gde ima dovoljno ucenika to je prvi znak sposobnosti okupljanja ljudi. Drugo, oni sami iskazuju svoju sposobnost ako se angažuju i u vannastavnim aktivnostima, posebno sa domacinima. Cujem da je sad otvoren konkurs u Ministarstvu za nove nastavnike, a da sadašnji imaju pravo da se prijave. Mislim da je to veoma dobro, a kako je ko od nastavnika zaslužio, neka tako bude. Niko nema tapiju na mesto prosvetnog radnika ni u otadžbini, tako treba da bude i u inostranstvu – kategorican je Obric.
Ipak, po recima predsednika Udruženja, nastavnici moraju biti odgovarajuce placeni, treba da poznaju jezik domacina i da budu inicijatori kulturnih dogadanja. Povratak onih 1.000 ucenika u škole nije lak zadatak i traži povratak poverenja roditelja, bolje nastavne programe i želju celog društva da više povede brige o ocuvanju nacionalnog bica u dijaspori.
– Ja se nadam da sve preduzete mere u zemlji i one koje ce ovde uslediti, vode ka tom rešenju – zakljucuje Obric.