Упознајте првака Париског региона у пливању

Са мамом, татом и млађим братом Филипом живи у граду Монжерон. Родитељи су га уписали на колективне часове пливања још када је имао три године. Убрзо је заволео пливање до те мере да је почео индивидуално да тренира и постиже бројне успехе. „Док пливам, осећам се добро, срећан сам“, открива нам Лука.

„Тренинге имам сваке вечери после школе, у трајању од два и по сата, шест дана у недељи. Једино недељом не тренирам. Сваки тренинг почиње физичким вежбама снаге. Затим пливамо серије од 2500 до 4500 метара, обично испливамо 5500 метара на сваком тренингу. Мој омиљени стил пливања је делфин“, расположено објашњава Лука.

Учесник је на бројним такмичењима која се одржавају углавном викендом, од 7.00 до 19.00 сати. Готово да нема такмичења у његовом узрасту у региону и на територији целе Француске на којем није учествовао. Најзначајније такмичење до сада свакако је шампионат Француске у граду Рен, које је одржано у децембру 2021. године. Лука је до сада освојио пуно медаља, али му је најдраже прво место на Првенству младих у региону Ил де Франс. Његова највећа жеља јесте да једног дана плива као Милорад Чавић и Мајкл Фелпс.

Лука је ђак Српске допунске школе од своје седме године. Воли часове српског језика и дружење са осталом децом. Захваљујући својим учитељицама научио је пуно о историји и култури српског народа.

На крају разговора, Лука је својим вршњацима поручио следеће: „Бавите се спортом јер је забавно и здраво. Али, пре свега, треба да се бавите спортом који волите!“

Нашем драгом Луки захваљујемо на разговору и желимо му још пуно успеха и награда.

Интервју: Милија Јевремовић

Detaljnije