UNICEF pozvao na uzdržanost od vojne eskalacije u Rafi

unicef-pozvao-na-uzdrzanost-od-vojne-eskalacije-u-rafi

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) pozvao je sve strane da se uzdrže od vojne eskalacije u Rafi, na krajnjem jugu Pojasa Gaze, upozorivši da je tamo smešteno više od 600.000 dece, od kojih su neka raseljena više puta od početka rata.

Izvršna direktorka UNICEF Ketrin Rasel je saopštila kasno sinoć da bi vojna eskalacija u Rafi označila još „jedan razorni preokret“ u ratu u kojem je do sada ubijeno više od 27.000 ljudi, po podacima zdrastvenih zvaničnika u Gazi.

Ona je rekla da bi još hiljade ljudi moglo poginuti u nasilju ili umreti zbog nedostatka osnovnih potreba, a da bi humanitarna pomoć mogla biti još više ometena.

„Potrebno nam je da poslednje preostale bolnice Gaze, skloništa, prodavnice i vodovodni sistemi ostanu funkcionalni. Bez njih će glad i bolest eskalirati i više dece će umreti“, rekla je Rasel.

Više od polovine od ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze je pobeglo u Rafu, nakon izraelskih naredbi za evakuaciju, pre širenja kopnene ofanzive.

Naredbe za evakuaciju sada su aktuelne na dve trećine terotorije te opkoljene male enklave.

Rasel je apelovala na sve strane u sukobu da se pridržavaju svojih obaveza na osnovu međunarodnog humanitarnog prava, koje uključuje brigu o poštedi civila i civilne infrastrukture.

Izraelski vazdušni napadi na centralnu Gazu i Rafu na jugu, na granici sa Egiptom, nastavljeni su u noći između četvrtka i petka. U njima je ubijeno više od 20 ljudi, među njima žene i deca, rekli su očevici i zvaničnici u bolnici.

Post Views: 159

Originalni tekst